Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«We murder to dissect»: Eγκέφαλος και νους στην ελληνική και ξένη ποίηση

Κουτσουρέλης Κώστας

17 Δεκεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:25:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει 8 ομιλίες που έγιναν στο πλαίσιο του 2ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ & ΝΟΥΣ το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2021.

Η ανάγκη για περαιτέρω κατανόηση της λειτουργίας αλλά και των διαταραχών του εγκεφάλου απαιτεί τη διαρκή συνεργασία επιστημόνων από τους χώρους της νευρολογίας, της ψυχιατρικής, της ψυχολογίας, της βιολογίας, της φαρμακολογίας, της γενετικής, της νευροαπεικόνισης και της προηγμένης τεχνολογίας. Φαίνεται, όμως, ότι, για τη σφαιρικότερη και ίσως βαθύτερη κατανόηση της σκέψης, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του ανθρώπου, απαιτείται ο συνεχής επαναπροσδιορισμός των στόχων και των δυνατοτήτων της νευροεπιστήμης, με τη βοήθεια της φιλοσοφίας, η οποία είναι πλούσια σε συναφείς λογικές, εννοιολογικές/σημασιολογικές και φαινομενολογικές αναλύσεις. Την ίδια στιγμή,ο τρόπος έρευνας του νου και του νοείν, ως ικανοτήτων και φαινομένων άρρηκτα συνδεδεμένα με τον εγκέφαλο και με την ενσώματη διάσταση του ανθρώπου, αλλά και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποτελούν ήδη ένα ιδιαίτερα παραγωγικό πεδίο έρευνας της φιλοσοφίας της επιστήμης.


Θεωρούμε ότι η φυσική συνύπαρξη καταξιωμένων Νευροεπιστημόνων και Φιλοσόφων στο Συνέδριο αυτό αντανακλά μια επιστημονική αναγκαιότητα ετών. Πιστεύουμε ότι η συνύπαρξη αυτή αλλά και ο διάλογος που ευελπιστούμε ότι θα προκύψει, θα συνεισφέρουν περαιτέρω στην κατανόηση της σχέσης εγκεφάλου και νου και θα δώσουν έμπνευση για συνέχιση της σχετικής έρευνας από τους νεότερους επιστήμονες.

(Κείμενο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου)

Κουτσουρέλης Κώστας Ποιητής - Συγγραφέας - Μεταφραστής - Διευθυντής, περιοδικό «Νέο Πλανόδιον»

Ο Κώστας Κουτσουρέλης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και μεταφραστική. Έζησε στη Γερμανία. Δημοσίευσε ποίηση, κείμενα για τη σκηνή, δοκίμια, μελέτες και μεταφράσεις. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη, θέατρα της Αθήνας και της περιφέρειας και μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες. Τα κριτικά του κείμενα περιστρέφονται γύρω από την εγχώρια και ξένη λογοτεχνία και σκέψη.

Ανάμεσα στα βιβλία του συγκαταλέγονται το δοκίμιο "Κ. Π. Καβάφης" (2013), η ποιητική σύνθεση "Γράμμα στον Οδυσσέα Ελύτη" (2014), η μετάφραση της "Ηλιόπετρας" του Ο. Πας (β' έκδοση συμπληρωμένη, 2015) ο μονόλογος "Κρέων" και το σατιρικό "Λάμπρου Λαρέλη Vita Poetica" (αμφότερα το 2016). Τον Δεκέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη το εκτεταμένο ποίημά του "Νύχτα". Τον Απρίλιο του 2019 η Μικρή Άρκτος εξέδωσε το δοκίμιό του "Η τέχνη που αυτοκτονεί: Για το αδιέξοδο της ποίησης του καιρού μας". Τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφόρησαν τα "Ποιήματα" του Gottfried Benn σε εισαγωγή, μετάφραση και σχολιασμό δικό του (Gutenberg) και τον Ιούλιο του 2020 ο ποιητικός κύκλος "Η κόρη μου" (Κίχλη). Τον Φεβρουάριο του 2021 κυκλοφόρησε από τον ίδιο εκδότη η ανθολογία του «1821-2021» - Η Ελλάς των Ελλήνων: Δύο αιώνες εθνικά δεινά στον καθρέφτη της ποίησης. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι η συλλογή δοκιμίων «Τι είναι και τι δεν είναι η ποίηση», Μικρή Άρκτος 2021.

Επιμελήθηκε εκδόσεις βιβλίων, αφιερώματα περιοδικών, διαδικτυακούς τόπους και ανθολογίες. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και λογοτεχνικά έντυπα. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες. Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ποιητικό Εργαστήριο του Ιδρύματος Σινόπουλου και λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, το κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Γκαίτε. To 2010 εκπροσώπησε την ελληνική ποίηση στις εκδηλώσεις "Ρουρ - Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης" (Ruhr - Kulturhauptstadt Europas 2010). Για την ποίησή του η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα (2013). Για την εργασία του στους "Ύμνους στη νύχτα" του Νοβάλις τιμήθηκε το 2012 με το Βραβείο Άρη Αλεξάνδρου και το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τη Γερμανική Γλώσσα. Διευθύνει την επιθεώρηση Νέο Πλανόδιον.

Ιστότοπος του Κώστα Κουτσουρέλη

Σχετικές ομιλίες