Τερψιάδης Νίκος
Μιχαηλίδης Τεύκρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
10/11/2023
Διάρκεια
01:44:02
Εκδήλωση
Διαλέξεις της Ομάδας ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ στο Μουσείο Ηρακλειδών
Χώρος
Μουσείο Ηρακλειδών
Διοργάνωση
Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ
Μουσείο Ηρακλειδών
Κατηγορία
Μαθηματικά
Ετικέτες
WIZZLE, νόσος Alzheimer, Αλτσχάιμερ, μαθηματικό παιχνίδι, M.C. Escher, μαθηματικά, εικαστικές τέχνες, συμμετρία, γεωμετρικοί μετασχηματισμοί, γεωμετρική σκέψη
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ και το Μουσείο Ηρακλειδών διοργάνωσαν, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, στο κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών, εκδήλωση με θέμα "WIZZLE κατά του Alzheimer: Ένα μαθηματικό παιχνίδι που σχεδιάζεται και παράγεται από μαθητές".
Ο μαθηματικός Νίκος Τερψιάδης μας συστήνει το wizzle, ένα διασκεδαστικό παιχνίδι σκέψης και δημιουργικότητας με κρυμμένα μαθηματικά και, παράλληλα, ένα serious game με εφαρμογές στην ιατρική και στην εκπαίδευση.
Αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Ολλανδού εικαστικού καλλιτέχνη M. C. Eshcer, το παιχνίδι ενσωματώνει τις συμμετρίες στον σχεδιασμό και στη λειτουργία του, αναδεικνύοντας τις διασυνδέσεις των μαθηματικών με τις εικαστικές τέχνες.
Το wizzle, το οποίο σχεδιάζεται και παράγεται από την μαθητική επιχείρηση Isometricks του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μαθητικών Εικονικών Επιχειρήσεων του Junior Achievement Greece, έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις: το 1o Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας και το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2023 του JA Greece, το 2ο Βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Social Innovation Relay Gobal Final 2023 και το 1ο Βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Company of the Year 2023 του JA Europe.
Οι συμμετρίες, τις οποίες αξιοποίησαν οι μαθητές στη δημιουργία του παιχνιδιού, παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος με συμμετρίες, περιβάλλεται από συμμετρίες, λειτουργεί και σκέφτεται με συμμετρίες. Όλοι οι πολιτισμοί που άκμασαν στον πλανήτη, ακόμη και αυτοί που δεν είχαν αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, ανέπτυξαν στις διακοσμητικές τους τέχνες τις ίδιες ακριβώς μαθηματικές ιδέες που σήμερα περιγράφονται από τη σύγχρονη γλώσσα των γεωμετρικών μετασχηματισμών. Με το μαθηματικό υπόβαθρο που ενσωματώνει, το wizzle μπορεί να συμβάλλει στην καλλιέργεια νοητικών και χωρικών δεξιοτήτων οι οποίες είναι σημαντικές για τη λειτουργικότητα του ανθρώπου, βρίσκονται στο παρασκήνιο της γεωμετρικής σκέψης και τις χρησιμοποιούν οι μαθητές στη διαπραγμάτευση της σχολικής Γεωμετρίας. Αυτές τις δεξιότητες και τις αντίστοιχες λειτουργικότητες αρχίζουν να χάνουν τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer και από συγγενείς διαταραχές.
Ο Νίκος Τερψιάδης σπούδασε Μαθηματικά στο ΑΠΘ και έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Εκπαίδευση στο ΕΑΠ. Επίσης, σπούδασε Μουσική στο Εθνικό Ωδείο και στην Σχολή Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής “Εν Χορδαίς”. Ήταν Διευθυντής Παραγωγής του Ερευνητικού, Εκπαιδευτικού και Καλλιτεχνικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος “MediMuses” (Euromed Heritage Programme, European Union) στο οποίο συμμετείχαν 11 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου. Διδάσκει στο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και είναι μέλος του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου του Σχολείου. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η Ιστορία και η Διδακτική των Μαθηματικών, οι διασυνδέσεις των Μαθηματικών με άλλα πεδία και ιδιαίτερα με την Μουσική και τις Εικαστικές Τέχνες και οι εφαρμογές των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση. Έλαβε το 2ο Βραβείο στον Πρώτο Διαγωνισμό Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών και το 1ο Βραβείο στον Δεύτερο Διαγωνισμό Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών και έχει αναπτύξει ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό που είναι αναρτημένο στον Εθνικό Συσσωρευτή Εκπαιδευτικού Περιεχομένου “Φωτόδεντρο” και σε άλλες πλατφόρμες ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού.
O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στο χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει επτά μυθιστορήματα, μια συλλογή αστυνομικών διηγημάτων και τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης. Ακόμα έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Η Γαλλική Δημοκρατία τον έχει τιμήσει με τον τίτλο «Chevalier dans l’ ordre des palmes académiques». Το πρόσφατο μαθηματικό – αστυνομικό του μυθιστόρημα, Εικασία 3ν+1 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ακόμη έχει μεταφράσει από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά 48 βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ.