Βιανέλλης Φρέντυ
Λάζος Χρήστος
Μυλωνάς Γιώργος
Γεωργίου Αύρα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
09/02/2022
Διάρκεια
00:43:01
Εκδήλωση
Χρόνης Μπότσογλου στο CineDoc
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos)
Διοργάνωση
CineDoc
Anemon Productions
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Φρέντυ Βιανέλλη ΧΡΟΝΗΣ ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ «Ήμουν κι εγώ εκεί και με φίλεψαν ένα πιάτο με φακή...» παρουσιάζεται η εικαστική περιπέτεια της ζωής του καλλιτέχνη Χρόνη Μπότσογλου. Ενας από τους κορυφαίους ζωγράφους της μεταπολεμικής γενιάς και πρόσωπο «κλειδί» στην αναδιοργάνωση της ΑΣΚΤ (ως καθηγητής και πρύτανης) τη δεκαετία του ’90 μιλά για τα έργα και τις δημιουργίες του.
Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο συζήτηση με τον σκηνοθέτη Φρέντυ Βιανέλλη, τον Χρήστο Λάζο συγγραφέα και κριτικό τέχνης, τον Γιώργο Μυλωνά Ιστορικό Τέχνης και την σκηνοθέτιδα Αύρα Γεωργίου.
Η ανάρτηση περιλαμβάνει τον πρόλογο του σκηνοθέτη, ολόκληρη τη συζήτηση και αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ, διάρκειας 7΄ περίπου.
Ο Φρέντυ Βιανέλλης είναι αυτοδίδακτος σκηνοθέτης. Το 1975 άρχισε να δουλεύει σε διαφημιστικές ταινίες και πολύ σύντομα ως βοηθός σκηνοθέτη σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, με σκηνοθέτες όπως ο Peter Brook, Jan Troell, Terence Young, Paul Mazursky.
To 1980 σκηνοθετεί την μικρού μήκους ταινία «…στο δρόμο» και στην συνέχεια κάνει την παραγωγή και σκηνοθετεί, ταινίες και ντοκιμαντέρ. Η δουλειά του έχει διακριθεί στην Ελλάδα και διεθνώς.
Από το 2004 έως τις αρχές του 2020 ήταν συνεργάτης παραγωγός στην Modiano AE.
Συνεχίζει ανεξάρτητες παραγωγές ως σκηνοθέτης.
Φιλμο-βιογραφία
- 2004-2020 (Απρίλιος) Συνέταιρος παραγωγός στην εταιρεία MODIANO AE
- 2009 Παραγωγός της ταινίας ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Ψηφιακή – ΕΡΤ πρόγραμμα «ΑΜΕΑ – Κοινωνία της πληροφορίας»
Σκηνοθέτης, παραγωγός και συν-σεναριογράφος των ταινιών:
- 2008-2010 Δημιουργικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΥΡΙΔΙΚΗ.
Βραβεία: Ελληνικό φεστιβάλ Λονδίνου 2010, σκηνοθεσίας & φωτογραφίας Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδα. Βραβείο «Πόλις και ναρκωτικά» Πάτρα. - 2002-2005 Δημιουργικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΑ, μέρος της διαβαλκανικής οπτικοακουστικής πρότασης «Timescapes».
Επίσημη πρεμιέρα, γκαλερί KW, Kunst-Werke Berlin e.V. 12/2005 – 2/2/2006 - 2000-2001 Μεγάλου μήκους ταινία ΕΙΔΩΛΟ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ.
Α' βραβείο φεστ. Medi@tera 02 - 1993-2009 Σκηνοθετεί διαφημιστικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
- 1991-1992 Μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας ΟΝΕΙΡΟ II.
Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης & κρατικά 1992. - 1988 Ταινία ντοκιμαντέρ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ.
Οι ακουαρέλες του Χρόνη Μπότσογλου, κείμενο Χρήστος Λάζος. - 1987 Τηλεταινία ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΡΑΙΝΟ βασισμένη στα διηγήματα «Κομματάκια» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, παραγωγή ΕΡΤ ΑΕ.
- 1984 Τηλεταινία ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του Ν. Κάσδαγλη. Παραγωγή ΕΡΤ ΑΕ, επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Locarno.
- 1983 Αφιέρωμα, ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ για την ΕΡΤ ΑΕ.
Ντοκιμαντέρ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΔΥΟ ΖΩΓΡΑΦΟΙ, ο νεορεαλιστές ζωγράφοι Χ. Μπότσογλου & Μ. Θεοφυλακτόπουλος, για λογαριασμό του ΥΠΠΟ. - 1980 Μικρού μήκους ταινία ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
1975-1981 Βοηθός σκηνοθέτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (μεταξύ άλλων)
- 1977 Peter Brook, "Meetings with remarkable men", γυρίσματα Αφγανιστάν.
- 1978 Jian Troell, "Hurricane", γυρίσματα Γαλλική Πολυνησία.
- 1979 Terence Young, "Inchon", γυρίσματα Νότιος Κορέα.
- 1981 Paul Mazursky, "Tempest", γυρίσματα στην Μάνη.
Ο Χρήστος Λάζος γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 1 (Σορβόννη).
Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (Υπηρεσίες Νέας Γενιάς και Αθλητισμού), ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Ελεύθερου Χρόνου των Νέων (1982-1986), στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1986-1988) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (1991-1999) ως στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης ΧΧΙΙ "Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Νεότητα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (υπεύθυνος για τα προγράμματα Socrates και Comenius). Δίδαξε φιλοσοφία της τέχνης, μεταξύ 1998-1999, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Ήταν διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (2000-2004). Στο πλαίσιο της θητείας του, ανέλαβε την υλοποίηση του έργου της παρουσίας της Ελλάδας, ως τιμώμενης χώρας, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001 και εισήγαγε μια σειρά από καινοτομίες, όπως η ίδρυση του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου), η ενσωμάτωση της βάσης δεδομένων της εταιρείας "Βιβλιονέτ ΑΕ" στις υπηρεσίες του ΕΚΕΒΙ, η διοργάνωση της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και η εφαρμογή Προγράμματος Ενίσχυσης των Εκδόσεων στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Το 2003, εξελέγη στη θέση του Γραμματέα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), όπου εργάστηκε από το 2004 έως το 2007.
Είναι Ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, υπεύθυνος της σειράς «Αρχαία θέατρα» (2008-2016).
Έχει γράψει τα βιβλία «Μεταξύ» (Άγρα, 1988), «Τόποι και νόστος. Η ζωγραφική του Χρόνη Μπότσογλου» (Εστία, 2018) και «Το χέρι της Κλεοπάτρας» (Γαβριηλίδης, υπό έκδοση). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα (από τα γαλλικά: «Παρασκευάς ή στις Μονές του Ειρηνικού» του Μισέλ Τουρνιέ, Εκδ. Εξάντας, 1986, «Πλάτωνος φαρμακεία» του Ζακ Ντεριντά, Εκδ. Άγρα, 1990, «Η τελευταία λέξη του ρατσισμού» του Ζακ Ντεριντά, Εκδ. Άγρα, 1992 και από τα γερμανικά: «Του κανενός το ρόδο» του Πάουλ Τσέλαν, Εκδ. Άγρα, 1995). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια για θέματα πολιτισμού, γλώσσας και λογοτεχνίας και έχει συμμετάσχει, με εισαγωγές ή κείμενά του, σε εκδόσεις τέχνης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ιστορία της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη νεοελληνική τέχνη, σε ζητήματα τέχνης και αγοράς και στις σχέσεις κράτους-εικαστικών καλλιτεχνών. Έχει εργαστεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς στην καταγραφή και μελέτη συλλογών έργων τέχνης (Alpha Bank, συλλογή Μαριάννας Λάτση, συλλογή ΕΛΙΑ – ΜΙΕΤ, συλλογή Βελιμέζη, συλλογή Βογιατζόγλου, συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Μονή Πετράκη κ.ά.). Έχει αναλάβει την επιμέλεια και έχει εργαστεί στη διοργάνωση εκθέσεων με διάφορα μουσεία, πινακοθήκες και οργανισμούς (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ίδρυμα Λασκαρίδη, Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ.ά.). Επιμελείται λευκώματα τέχνης και διαδικτυακές πλατφόρμες εικαστικών ενώ αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για την εγχώρια και διεθνή εικαστική σκηνή.
Η Αύρα Γεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Έζησε στο Παρίσι, Άμστερνταμ, Νέα Υόρκη και Μόντρεαλ. Από το 2004 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μιλά γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά.
Πήρε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Σορβώνης. Arts plastiques et Technologies audiovisuelles. Paris I Panthéon – Sorbonne. 1988.
Ολοκλήρωσε τα παρακάτω σεμινάρια:
Dramaturgie, Amsterdam Film Academie, 1990 -91.
Audiovisual Interaction in the Museum, Reinwardt Academie, Amsterdam 1992.
Film Production and Distribution through the Internet, NYU, ΝΥ 2001.
Iστορικό Ντοκυμαντέρ, διοργάνωση της ΕΡΤ σε συνεργασία με το EDN, Αθήνα, 2007
Συμμετοχή στο Documentary Campus Masterschool 2017, Germany, με το project
The Happiest Chief.
Φιλμογραφία (επιλεκτικά)
ΤΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ: ντοκυμαντέρ σε συμπαραγωγή με το κανάλι ARTE /ΕΡΤ. Πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, 2014.
DREAM: video-dance 13’, 2006. Παρουσιάστηκε στο Music Arts Festival IME Foundation for the Hellenic World, 2006.
ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΡΙΝΟΚΕΡΟΥ: video-art 13’, 2005. Παρουσίαση της εικαστικού Μάριον Ιγγλέση δουλεύοντας την ομόνυμη έκθεση. Προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ ταινιών για την Τέχνη και σε γκαλερύ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
VISUAL MARATHON RACE: video-art 13’, 2004. Παρουσίαση της διεθνούς έκθεσης εικαστικών που διοργάνωσε η Gallery Titanium, αφιερωμένη στη βραδυά Λήξης του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
FARUK TEKBILEK / RICHARD KHUZAMI: The Florida Concert: video 45’, 2000. Παραγγελία της Dahdoo Productions NY .
ΕΥΡΟΣ: ΧΛΩΡΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΣ: ντοκυμαντέρ 52’ και CD-Rom, 1999. Σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Αθηνών και το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε παραγωγή Cinégram Productions.
ΑΔΕΙΑ ΔΙΧΤΥΑ: video 16/9 , 30’, 1997. Βίος και Πολιτεία των παράκτιων ψαράδων στο Λιτόχωρο Πιερίας. Ντοκυμαντέρ για την EΡΤ 3.
TAKIS : ΉΧΟΣ - ΦΩΣ - ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ: video 50’, 1995. Παραγγελία της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών επι τη ευκαιρία της ομόνυμης έκθεσης του TAKIS.
DOCUMENTA KASSEL IX: video 52’, 1991. Παρουσίαση της διεθνούς έκθεσης εικαστικών στο Kassel της Γερμανίας.
FEUX D' ADIEU: video 15’, 1989. To τελευταίο ταξίδι του Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι. Παρουσιάστηκε στο Musée d’Art Moderne Centre Georges Pompidou στα πλάισια της αναδρομικής έκθεσης αφιερωμένης post mortem στον έλληνα ζωγράφο.
ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ: video-essay 30’, 1988. Βραβείο της Κρατικής Τηλεόρασης ΕΡΤ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1988.