Desai Meghnad, Lord
Λουρή-Δενδρινού Ελένη
Featherstone Kevin
Σοφιανός Νίκος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
11/05/2017
Διάρκεια
50:17
Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Κατηγορία
Οικονομία, Πολιτική
Ετικέτες
Ύβρις, οικονομία, οικονομική κρίση 2007-2008, οικονομολόγοι, οικονομική επιστήμη, οικονομική σκέψη
Η οικονομία και οι διεθνείς σχέσεις βρίσκονται και φέτος στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Megaron Plus, σε συνεργασία με το London School of Economics and Political Science (LSE), τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και το LSE Observatory.
Έτσι, την Πέμπτη 11 Mαΐου ο Lord Meghnad Desai (Λόρδος Μεγκνάντ Ντεσάι), ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο διάσημο βρετανικό πανεπιστήμιο, πραγματοποίησε στο Μέγαρο τη διάλεξη με θέμα «Ύβρις: Γιατί οι οικονομολόγοι απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση και πώς θα αποτρέψουν την επόμενη;», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Ύβρις, το οποίο πραγματεύεται την οικονομική κρίση του 2008.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Kevin Featherstone (Κέβιν Φέδερστοουν), επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και Συμπρόεδρος της LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE, ενώ την κύρια ομιλία . σχολίασε η Ελένη Λουρή-Δενδρινού, καθηγήτρια Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στην ομιλία του, ο ινδικής καταγωγής οικονομολόγος εστίασε το ενδιαφέρον του στην καταστροφική έλλειψη διορατικότητας των οικονομολόγων, οι οποίοι, τυφλωμένοι από την αλαζονεία («ύβρις»), δεν κατάφεραν να προβλέψουν την κρίση πριν από το 2007-2008. Εξήγησε, επίσης, τι πρέπει να γίνει ώστε να αποτραπεί η επόμενη κρίση και γιατί επιβάλλεται στους σημερινούς οικονομολόγους να συμμετάσχουν με περισσότερο ενεργό τρόπο στη διαμόρφωση της ιστορίας της οικονομικής σκέψης.
O Lord Meghnad Desai Λόρδος Μεγκνάντ Ντεσάι είναι ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο LSE, στο οποίο διδάσκει από το 1965. Το 1992 ίδρυσε το Κέντρο για τη Μελέτη της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (Centre for the Study of Global Governance). Από τον Ιούλιο του 2016 είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων. Σπούδασε Οικονομικά (BA και MA) στο Πανεπιστήμιο της Βομβάης. Εκπόνησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Το 2008, τιμήθηκε με το βραβείο Padma Bhushan, το τρίτο σπουδαιότερο βραβείο της Δημοκρατίας της Ινδίας που απονέμεται σε διακεκριμένους πολίτες της. Ο κατάλογος των εκδόσεών του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: The Phillips Curve: A Revisionist Interpretation, The Keynesian Theory of Investment: A Critique and a Reformulation, The Route of All Evil: The Political Economy of Ezra Pound, Dead on Time, Hubris: Why Economists Failed to Predict the Crisis and How to Avoid the Next One κ.ά.
Είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονική συνεργάτις στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE. Έχει διατελέσει επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τραπέζης της Ελλάδος. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών έργων.
Ο Kevin Featherstone είναι Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science και κάτοχος της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και διατέλεσε επί μακρόν Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) και Συμπρόεδρος της Μονάδας LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Υπήρξε το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στην Ελλάδα (2010-2013). Κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του «Atomium Culture» στις Βρυξέλλες, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί τη συνεργασία στον Ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο ‘Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα’ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε ένα από τα βιβλία του (γραμμένο σε συνεργασία με τον Kenneth Dyson) ως ένα από τα ‘100 αξιοσημείωτα βιβλία για την Ευρώπη’. Αρθρογραφεί συχνά στην Καθημερινή.
Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Harvard. Επίσης, κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστήμια του Στίρλινγκ και του Μπράντφορντ. Το 2009-10, συμμετείχε στη συμβουλευτική επιτροπή για την κυβερνητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εκείνη της σύγχρονης Ελλάδας. Οι αναλύσεις του αφορούν τα γνωστικά πεδία της συγκριτικής πολιτικής, των δημόσιων πολιτικών, της πολιτικής οικονομίας και του «Εξευρωπαϊσμού». Τα κυριότερα βιβλία που έχει δημοσιεύσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα αφορούν: τις πολιτικές «Εξευρωπαϊσμού», τις σχέσεις Η.Π.Α και Ε.Ε, τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Νομισματική Ένωση, τις πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα μετά το 1974, την Ελλάδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τα όρια του «Εξευρωπαϊσμού» στην Ελλάδα και τις εγχώριες απεικονίσεις της Ευρώπης.
Ο Νίκος Σοφιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966.
Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών (1985), το Deree College (B.Sc. Marketing Management, 1989), το Ελληνικό Ωδείο (Πτυχίο Violoncello, 1989) και το London School of Economics and Political Science – LSE (M.Sc. European Studies, 1991).
Ανήκει στην τάξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ασχολείται με την διοίκηση των εταιρειών N. Σοφιανός ε.ε. – Παρκέτα ΣΟΦΙΑΝΟΣ, Ξενοδοχείο Λητώ Υδρας α.ξ.ε., Nasia Real Estate Development s.r.l. (Ρουμανία), ενώ είναι και αντιπρόεδρος του ΔΣ της εισηγμένης εταιρείας ALCO A.E..
Ασχολείται με τα κοινά από τα μαθητικά του χρόνια και διετέλεσε ταμίας, γραμματέας και αντιπρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του Κολλεγίου Αθηνών (1982-1984), ταμίας και αντιπρόεδρος της φοιτητικής ένωσης του Deree College (1986-1988), μέλος του Γ.Σ. του Σ.Ε.Β. (1999 – 2005), αντιπρόεδρος των ξένων επενδυτών Ρουμανίας (2006-2009), μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (1997 – σήμερα) και μέλος του Δ.Σ. του Invest in Greece (2009 – 2010).
Τον Ιούνιο του 2006 εξελέγη στη Διοικητική Επιτροπή του Ε.Β.Ε.Α. στη θέση του Οικονομικού Επόπτη.
Τον Δεκέμβριο του 2011 επανεξελέγη στη Διοικητική Επιτροπή του Ε.Β.Ε.Α. στη θέση του Γενικού Γραμματέα.
Τον Απρίλιο του 2016 εξελέγη πρώτος σε ψήφους στις εκλογές του συλλόγου αποφοίτων του LSE.
Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά.