Δρούγου Στέλλα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
09/12/2016
Διάρκεια
37:02
Εκδήλωση
Ημερίδα για το αρχαίο ύφασμα
Χώρος
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Διοργάνωση
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
αρχαίο ύφασμα, ελληνική υφαντουργία, Εύβοια, Αθήνα, Αιγές, Μυστράς, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βεργίνα
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργάνωσε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου, ημερίδα με θέμα το αρχαίο ύφασμα.
Μια πλειάδα ειδικών επιστημόνων, αρχαιολόγων και συντηρητών, ξεδιπλώνει πτυχές της αρχαίας ελληνικής υφαντουργίας από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους. Η ημερίδα προσφέρει ένα πανόραμα των ερευνητικών εργασιών των τελευταίων 25 χρόνων στην Ελλάδα. Από την πρωτογεωμετρική Εύβοια και την κλασική Αθήνα έως τις υστεροκλασικές Αιγές και τον βυζαντινό Μυστρά χρυσοΰφαντα, μάλλινα, λινά, βαμβακερά υφάσματα προσεγγίζονται από τη σκοπιά των τεχνικών ύφανσης, της εικονογραφίας, των γραπτών πηγών, της ανασκαφικής τεκμηρίωσης και της συντήρησης, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο σύνολό τους τα αρχαία υφάσματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Περίληψη της ομιλίας:
H παρουσίαση του υφάσματος της Βεργίνας πρέπει να θεωρηθεί σήμερα όχι ως η έκθεση ενός ειδικού, αλλά ως η μαρτυρία από την αυτοψία της εύρεσης και την μελέτη του εντυπωσιακού αυτού αρχαίου αντικειμένου, ενός από τα πλούσια ευρήματα ή κτερίσματα του μεγάλου ασύλητου μακεδονικού τάφου στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας, του τάφου του Φιλίππου Β΄. Δημοσιεύθηκε το 1986 (Σ. Δρούγου, Το ύφασμα της Βεργίνας. Πρώτες Παρατηρήσεις. Αμητός. Τιμητικός τόμος για τον καθηγητή Μ. Ανδρόνικο (1986), 304-316), οπότε και επισημάνθηκαν οι ιδιομορφίες του αρχαίου αυτού υφάσματος αλλά και οι μεγάλες δυσκολίες διάσωσης και συντήρησης του. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μέρη πολύτιμου υφάσματος από την όψιμη κλασική περίοδο, δείγμα μιας ιδιαίτερης υφαντικής τέχνης.
Ομότιμη καθηγήτρια κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πτυχίο 1969-70). Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Wuerzburg ( 1974) με διδακτορική διατριβή για τους αρχαίους αττικούς ψυκτήρες (δημοσιεύθηκε το 1975). Κατά το διάστημα 1975-1976 εργάστηκε στην ΙΖ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων (Βέροια, Πέλλα κλπ). Από το1976 έως το 2012 υπηρέτησε στο ΑΠΘ. Εξελέγη το 1997 τακτική καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Ασχολείται κυρίως με την αρχαία ελληνική κεραμική και αγγειογραφία και ιδιαίτερα την Ελληνιστική Κεραμική. Συμμετέχει από το 1976 έως σήμερα στην ανασκαφή της Βεργίνας την οποία διηύθυνε επί δέκα έτη μετά τον θάνατο του Καθηγητή Μ. Ανδρόνικου Από το 1998 αναλαμβάνει την οργάνωση της ανασκαφής στη θέση Καστρί στο Πολυνέρι του Νομού Γρεβενών και αναλαμβάνει τη διεύθυνσή της. Από το 1986 συμμετέχει στην οργάνωση και τη πραγματοποίηση των Διεθνών Επιστημονικών Συναντήσεων για την Ελληνιστική Κεραμική μαζί με τους αρχαιολόγους Λ. Μαραγκού, Η. Ζερβουδάκη, Ι. Τουράτσογλου και Ρ. Ιντζεσίλογλου. Είναι μέλος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού και Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.