Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Υλικά και διατάξεις για νανοηλεκτρονικά: Ανάπτυξη και Χαρακτηρισμός τους µε έµφαση στην Ηλεκτρονική Μικροσκοπία

Γιαννακόπουλος Κωνσταντίνος

17 Ιουλίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 42:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1529
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τα νέα υλικά είναι ο κινητήριος µοχλός για τις περισσότερες από τις τεχνολογικές εξελίξεις που παρακολουθούµε καθημερινά. Είναι απαραίτητα για τη σμίκρυνση των ηλεκτρονικών διατάξεων και άρα υπεύθυνα για την αύξηση της υπολογιστικής και τnς αποθηκευτικής ικανότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων, µε παράλληλη μείωση του κόστους τους. Το μέγεθος των χρησιµοποιούµενων διατάξεων έχει φτάσει ήδη τη νανοµετρική κλίµακα, µετά την ενωτική έρευνα για την βελτίωση των  υλικών από τα οποία αποτελούνται. Επιπλέον, η µελέτη νέων υλικών όπως το ZnO µπορεί, όχι µόνο να ανοίξει το δρόµο προς νέες τεχνολογίες, αλλά επίσης και να µας οδηγήσει στην κατανόηση µιας πληθώρας σηµαντικών φυσικών φαινομένων.
 

Στην οµιλία αυτή θα αναφερθούµε σε:

Α)Υλικά για τον αντικατάσταση του SiΟ2 σαν διηλεκτρικό πύλης του CMOS.

Β) Μεταλλικά νανοσωµατίδια για χρήση σε αξιόπιστες, γρήγορες και πυκνές µη πτητικές µνήµες.

Γ) Μεταλλικά μαγνητικά νανοσωµατίδια για χρήση σε µαγνητικά µέσα εγγραφής.

Δ) Νανοδομές ZnO (νανοτελείες και νανοκολώνες) για πληθώρα εφαρμογών, κυρίως σε οπτοηλεκτρονικά.
 

Η Ηλεκτρονική Μικροσκοπία είναι καθοριστική για την μελέτη της ανάπτυξης τέτοιων νανοδομών, καθώς μπορεί να δώσει συγχρόνως αξιόπιστες πληροφορίες (σε νανομετρική κλίμακα) τόσο για τη μορφολογία, όσο και για άλλες ιδιότητες, όπως η χημική σύσταση, η κρυσταλλική δομή κλπ.

Γιαννακόπουλος Κωνσταντίνος Ινστιτούτο Προηγμένων Υλικών, Φυσικοχημικών Διεργασιών, Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Κώστας Γιαννακόπουλος είναι Φυσικός (ΑΠΘ) με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Λιβερπουλ (1998). Είναι Ερευνητής του ΙΝΝ και εργάζεται στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας) από το 2001. Μεταξύ άλλων έχει εργαστεί στην STMicrolelectronics, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο του Novi Sad (Honorary Professor).

Έχει εργαστεί στην ανάπτυξη και τον χαρακτηρισμό πολλών νανοϋλικών και νανοδομών. Έχει 94 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περίπου 1009 αναφορές στο έργο του (h-index 18). Τελευταία ασχολήθηκε με την ανάδειξη του τομέα των Προηγμένων Υλικών στο ευρύ κοινό, μέσα από ένα Ευρωπαικό Πρόγραμμα στο οποίο ήταν υπο-συντονιστής (www.materialsfuture.eu)

Σχετικές ομιλίες