Müller Raphaela
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
01/12/2018
Διάρκεια
00:24:40
Εκδήλωση
Ο Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας και οι Βιβλιοθήκες
Χώρος
Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής
Διοργάνωση
Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών
Κατηγορία
Επικοινωνία, Αρχειονομία / Βιβλιοθηκονομία
Ετικέτες
γραμματισμός, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, βιβλιοθήκη, παραπληροφόρηση, έφηβοι, ψηφιακή εποχή, ψηφιακά μέσα
«Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας και οι Βιβλιοθήκες» είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συμποσίου που διοργανώθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018.
Ο όρος Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας αναφέρεται σε όλες τις τεχνικές, γνωστικές, κοινωνικές, πολιτικές και δημιουργικές ικανότητες και δεξιότητες που χρειάζονται οι πολίτες ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση και να κατανοούν κριτικά αλλά και να αλληλεπιδρούν με τα μέσα ενημέρωσης.
Στο συμπόσιο, προσκεκλημένοι ομιλητές από τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα, παρουσίασαν με τις ομιλίες τους, ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την εκπαίδευση στη χρήση των μέσων και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι βιβλιοθήκες στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν διεθνείς εμπειρίες και καινοτόμες πρακτικές προώθησης του γραμματισμού και συζητήθηκε η εφαρµοσιµότητά τους στις εγχώριες συνθήκες.
Υπηρεσίες βιβλιοθήκης για τους εφήβους στην ψηφιακή εποχή - Προκλήσεις και ευκαιρίες
Η τεχνολογία έχει επεκτείνει και έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και μαθαίνουμε. Η πρόσβαση στις πληροφορίες είναι ευκολότερη, ταχύτερη και υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές μέσων για την απόκτηση γνώσεων και την απόλαυση μορφών ψυχαγωγίας. Αυτό είναι θετικό -αλλά απαιτεί να επανεξετάσουμε τις παλιές δομές και να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις.
Η παρουσίαση προσφέρει μια σύντομη επισκόπηση πρόσφατων μελετών περίπτωσης (case studies) και ενθαρρύνει ιδέες και πρωτοβουλίες προς μια κριτική και δημιουργική προσέγγιση στα ψηφιακά μέσα. Παρέχει τον στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά και ένα ευρύ φάσμα εργαλείων που προέκυψαν μέσα από καλές πρακτικές έργων και υπηρεσιών των βιβλιοθηκών της Γερμανίας. Η παρουσίαση περιγράφει το όραμα για τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης της νεολαίας, για την επόμενη δεκαετία.
Η Raphaela Müller διεύθυνε για περισσότερα από 6 χρόνια το πρόγραμμα νεολαίας «update. Jung & erwachsen» στην δημοτική βιβλιοθήκη του Μονάχου, και ήταν μέλος της Επιτροπής Παιδικών–Εφηβικών Βιβλιοθηκών της Γερμανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών. Το φθινόπωρο του 2017 ανέλαβε τη διαχείριση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Βερολίνο. Σήμερα εργάζεται στο JFF -το Ινστιτούτο Μέσων και Εκπαίδευσης- όπου ασχολείται με θέματα ψηφιακής και πολιτιστικής εκπαίδευσης, καθώς και με την προώθηση της δημοκρατίας. Το έργο της Raphaela επικεντρώνεται στην προώθηση της παιδείας στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και στην παροχή κινήτρων για πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική συμμετοχή.