Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Υποβρύχια έρευνα μυκηναϊκού ναυαγίου στη νησίδα Μόδι του Σαρωνικού

Αγουρίδης Χρήστος

19 Φεβρουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 44:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2938
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Αγουρίδης Χρήστος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
19/02/2013

Διάρκεια
44:02

Εκδήλωση
Κύκλος διαλέξεων "Περιηγήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία"

Χώρος
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Διοργάνωση
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Κατηγορία
Αρχαιολογία

Ετικέτες
νησίδα Μόδι, Σαρωνικός, ναυάγιο, μυκηναϊκή εποχή

Κοντά στην ΒΔ βραχώδη και απόκρημνη ακτή της νησίδας Μόδι ή Λιοντάρι (ΝΑ του Πόρου) έχει εντοπιστεί και ερευνάται από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών το φορτίο ναυαγίου μυκηναϊκής εποχής, αποτελούμενο κυρίως από μεγάλα μεταφορικά αγγεία (πίθους, πιθαμφορείς και υδρίες). Το εύρημα θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς χρονολογείται στην Υστεροελλαδική ΙΙΙ Γ (13ο-12ο αιώνα π.Χ.), μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την αιγαιακή προϊστορία. Είναι το δεύτερο ναυάγιο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού που εντοπίζεται στις ελληνικές θάλασσες και συγκεκριμένα στο χώρο του Αργοσαρωνικού. 

Παράλληλα, διεξάγεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, γεω-αρχαιολογική έρευνα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από το Μόδι με στόχους την  ανάπλαση  της  παλαιογεωγραφικής εξέλιξης της περιοχής, τον προσδιορισμό της στρωματογραφικής υποδομής του πυθμένα και τον καθορισμό του ρυθμού ιζηματογένεσης και διαδικασίας ταφής του ναυαγίου.

Στις ερευνητικές αυτές δραστηριότητες αναφέρεται η διάλεξη του αρχαιολόγου κ. Χρήστου Αγουρίδη, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών.

Αγουρίδης Χρήστος Αρχαιολόγος, Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδος

Ο Χρήστος Σ. Αγουρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ναυτική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Η Διατριβή που εκπονεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαπραγματεύεται τη Ναυτική Διάσταση του Πρωτοελλαδικού Πολιτισμού, με έμφαση στις ενάλιες μαρτυρίες, τους λιμένες και τη διακίνηση των πρώτων υλών στο Αιγαίο κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Υπηρετεί από το 1988 ως καταδυόμενος αρχαιολόγος στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας και είναι Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών.

Έχει διευθύνει πολλές χερσαίες και υποβρύχιες αρχαιολογικές και σπηλαιολογικές έρευνες και έχει οργανώσει διεθνή ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια και εκθέσεις σχετικά με διάφορες πτυχές της ναυτικής αρχαιολογίας. Από το 2009 διευθύνει την υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφή μυκηναϊκού ναυαγίου (περί το 1200 π.Χ.) στη νησίδα Μόδι, ΝΑ του Πόρου.

Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες σχετικά με τη ναυσιπλοΐα και το θαλάσσιο διαμετακομιστικό εμπόριο κατά την Εποχή του Χαλκού.

Ως εκπαιδευτής καταδύσεων έχει εκπαιδεύσει πολλούς νέους επιστήμονες στις μεθόδους και τεχνικές της υποβρύχιας αρχαιολογίας και σπηλαιολογίας και έχει δώσει πολλές διαλέξεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο προστασίας των εναλίων αρχαιοτήτων και σπηλαίων, καθώς και αυτό που διέπει τις καταδύσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.

Είναι μέλος μη κυβερνητικών και συνδικαλιστικών οργανισμών.

Σχετικές ομιλίες