Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Υποδοχείς που συζεύγνυνται με G πρωτεΐνες στην Υγεία, Ασθένεια και Παραγωγή νέων Φαρμάκων: To παράδειγμα των οπιοειδών υποδοχέων - Θερινό Σχολείο 2016

Γεωργούση Ηρώ

7 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 43:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 989
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Γεωργούση Ηρώ

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
07/07/2016

Διάρκεια
43:51

Εκδήλωση
51ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Βιολογία

Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2016, οπιοειδείς υποδοχείς, G protein-coupled receptors, ασθένεια, παραγωγή νέων φαρμάκων, θεραπεία

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 4 έως 15 Ιουλίου 2016 Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου καλύπτουν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:

  • Περιβάλλον – Ενέργεια – Ασφάλεια
  • Προηγμένα Υλικά, Μικρο – Νανοτεχνολογία & Διατάξεις
  • Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
  • Επιστήμες Ζωής
  • Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά.

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού  και του ΕΚΕΦΕ ''Δ''. Επίσης στο πλαίσιο του Θ.Σ. πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου και πρακτική εξάσκηση σε επιλεγμένα εργαστήρια.

Περίληψη της ομιλίας:

Οι υποδοχείς που συζεύγνυνται με G πρωτεΐνες [G protein-coupled receptors, (GPCRs)] ανήκουν στην υπεροικογένεια των διαμεμβρανικών υποδοχέων οι οποίοι μεσολαβούν στον ορμονικό έλεγχο πολλών φυσιολογικών λειτουργιών όπως η νευροδιαβίβαση, η αίσθηση στο φως, η γεύση, η όσφρηση και γι’αυτό το λόγο ευθύνονται για τη δράση ενός μεγάλου αριθμού θεραπευτικών παραγόντων όπως η αναλγητική επίδραση των οπιοειδών, η χημειοταξία των κυττάρων, η ενεργοποίηση, η ρύθμιση της μίτωσης και τέλος η είσοδος ιών, όπως ο ΗΙV, στα κύτταρα. Μεταλλαγές των GPCRs έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ασθενειών, όπως αλλεργίες, κατάθλιψη, πόνος, παχυσαρκία, υπέρταση και γι αυτό το λόγο οι GPCR υποδοχείς αποτελούν ένα από τους σημαντικότερους φαρμακολογικούς στόχους.
 

Στη συγκεκριμένη παρουσίαση θα αναλυθούν οι μηχανισμοί που μεσολαβούν στο μονοπάτι της κυτταρικής σηματοδότησης κατά την ενεργοποίηση των GPCR υποδοχέων και των G πρωτεϊνών με τις οποίες αλληλεπιδρούν και τους οδηγούν στη παραγωγή δευτερογενών αγγελιοφόρων, στη ρύθμιση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και στον έλεγχο της μεταγραφής διαφόρων γονιδίων. Θα αναλυθεί πως παρεμβάσεις στη δυναμική της αλληλεπίδρασης των πρωτεϊνών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Τέλος, θα επισημανθούν οι λόγοι για τους οποίους οι πρωτεΐνες οι οποίες εμπλέκονται στη σηματοδότηση αυτών των υποδοχέων μαζί με τους ίδιους τους υποδοχείς, θεωρούνται στόχοι σε μελλοντικούς τρόπους θεραπείας διαφόρων ασθενειών και θα δοθούν παραδείγματα για το πώς σχεδιάζεται ένα φάρμακο χρησιμοποιώντας μεθοδολογίες λειτουργικής γονιδωματικής και πρωτεομικής.

Γεωργούση Ηρώ Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

Σχετικές ομιλίες

ISBI 2024 Satellite Event - Translational Engineering in Health and Medicine: Education, Research, Innovation 01:39:04

Μαϊ 29, 2024

ISBI 2024 Satellite Event - Translational Engineering in Health and Medicine: Education, Research, Innovation

Νικήτα Κωνσταντίνα Κονοφάγου Ελίζα Laine Andrew Αφεντούλη Κατερίνα Τζιαβάρας Κωνσταντίνος Δούση-Αναγνωστοπούλου Υπατία Γολεμάτη Σπυρέττα Αλεξόπουλος Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου Βασίλης Σπηλιώτης Θοδωρής Αναγνωστάκης Μάριος

Γλώσσα: Αγγλική