Θεοδώρου Δώρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
09/07/2012
Διάρκεια
50:41
Εκδήλωση
47ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
Χώρος
Εγκαταστάσεις ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες
Θα ήταν αδύνατο να φανταστούμε τη σύγχρονη ζωή χωρίς τα προηγμένα υλικά, που έχουν αναπτυχθεί χάρη στις αλματώδεις προόδους των φυσικών και χημικών επιστημών και των τεχνικών εφαρμογών τους κατά τον τελευταίο αιώνα. Όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες, από τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές και τις κατασκευές μέχρι την ιατρική διάγνωση και περίθαλψη, την παραγωγή και τη συσκευασία τροφίμων, έχουν αλλάξει φυσιογνωμία χάρις στα νέα υλικά.
Η ανάπτυξη νέων υλικών και προϊόντων βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε ορθολογικό σχεδιασμό της δομής τους, σε ατομικό/μοριακό και υπερμοριακό επίπεδο και των διεργασιών σχηματισμού και επεξεργασίας τους, έτσι ώστε οι ιδιότητές τους και οι επιδόσεις τους υπό συνθήκες τελικής χρήσης να ικανοποιούν συγκεκριμένες απαιτήσεις.
Παράλληλα με τις πειρματικές προσπάθειες σύνθεσης, επεξεργασίας και χαρακτηρισμού, στο σχεδιασμό υλικών παίζει σημαντικό ρόλο σήμερα η υπολογιστική ανάλυση και προσομοίωση των σχέσεων δομής - ιδιοτήτων - επεξεργασίας - επιδόσεων. Για το σκοπό αυτό αναπτύσσονται ιεραρχικές μέθοδοι προτυποποίησης που ανταποκρίνονται στις ευρύτατες κλίμακες μήκους και χρόνου που χαρακτηρίζουν τη δομή και τη μοριακή κίνηση των σύγχρονων υλικών. Οι μέθοδοι αυτές στηρίζονται στις αρχές της Στατιστικής Μηχανικής και αξιοποιούν τα ισχυρά υπολογιστικά μέσα που είναι διαθέσιμα σήμερα.
Θα συζητήσουμε παραδείγματα πρόρρησης της πυκνότητας, της δομής και της διαμόρφωσης των μακρομοριακών αλυσίδων σε άμορφα πολυμερή. Θα δούμε πώς μοριακές προσοποιώσεις σε ατομικό και αδροποιημένο επίπεδο επιτρέπουν ποσοτικό χαρακτηρισμό των διαπλοκών στα πολυμερή και των συνεπειών τους για ιξώδες και τις ιδιότητες μορφοποίησης σε κατάσταση τήγματος. Θα σκιαγραφήσουμε στρατηγικές για την εκτίμηση του σημείου υαλώδους μεταπτώσεως και του σημείου τήξεως πολυμερών από λεπτομερή ατομικά πρότυπα. Θα δούμε πώς προσομοιώσεις βασισμένες σε αδρά μοριακά μοντέλα και στη θεωρία πεδίου μπορούν να μας πληροφορήσουν για τη δομή νανοσύνθετων υλικών πολυμερικής μήτρας. Τέλος, θα αναφερθούμε στη διάχυση σε ζεόλιθους, με έμφαση στα φαινόμενα εκλεκτικότητας μοριακού σχήματος που εκπορεύονται από τη γεωμετρία των πόρωνπου τους διατρέχουν.