Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Υπολογιστική Επιστήμη των Υλικών: Aπό τη μοριακή δομή στις μακροσκοπικές ιδιότητες

Θεοδώρου Δώρος

9 Ιουλίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 50:41 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2006
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Θεοδώρου Δώρος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
09/07/2012

Διάρκεια
50:41

Εκδήλωση
47ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

Χώρος
Εγκαταστάσεις ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες

Θα ήταν αδύνατο να φανταστούμε τη σύγχρονη ζωή χωρίς τα προηγμένα υλικά, που έχουν αναπτυχθεί χάρη στις αλματώδεις προόδους των φυσικών και χημικών επιστημών και των τεχνικών εφαρμογών τους κατά τον τελευταίο αιώνα. Όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες, από τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές και τις κατασκευές μέχρι την ιατρική διάγνωση και περίθαλψη, την παραγωγή και τη συσκευασία τροφίμων, έχουν αλλάξει φυσιογνωμία χάρις στα νέα υλικά.

Η ανάπτυξη νέων υλικών και προϊόντων βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε ορθολογικό σχεδιασμό της δομής τους, σε ατομικό/μοριακό και υπερμοριακό επίπεδο και των διεργασιών σχηματισμού και επεξεργασίας τους, έτσι ώστε οι ιδιότητές τους και οι επιδόσεις τους υπό συνθήκες τελικής χρήσης να ικανοποιούν συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Παράλληλα με τις πειρματικές προσπάθειες σύνθεσης, επεξεργασίας και χαρακτηρισμού, στο σχεδιασμό υλικών παίζει σημαντικό ρόλο σήμερα η υπολογιστική ανάλυση και προσομοίωση των σχέσεων δομής - ιδιοτήτων - επεξεργασίας - επιδόσεων. Για το σκοπό αυτό αναπτύσσονται ιεραρχικές μέθοδοι προτυποποίησης που ανταποκρίνονται στις ευρύτατες κλίμακες μήκους και χρόνου που χαρακτηρίζουν τη δομή και τη μοριακή κίνηση των σύγχρονων υλικών. Οι μέθοδοι αυτές στηρίζονται στις αρχές της Στατιστικής Μηχανικής και αξιοποιούν τα ισχυρά υπολογιστικά μέσα που είναι διαθέσιμα σήμερα.

Θα συζητήσουμε παραδείγματα πρόρρησης της πυκνότητας, της δομής και της διαμόρφωσης των μακρομοριακών αλυσίδων σε άμορφα πολυμερή. Θα δούμε πώς μοριακές προσοποιώσεις σε ατομικό και αδροποιημένο επίπεδο επιτρέπουν ποσοτικό χαρακτηρισμό των διαπλοκών στα πολυμερή και των συνεπειών τους για ιξώδες και τις ιδιότητες μορφοποίησης σε κατάσταση τήγματος. Θα σκιαγραφήσουμε στρατηγικές για την εκτίμηση του σημείου υαλώδους μεταπτώσεως και του σημείου τήξεως πολυμερών από λεπτομερή ατομικά πρότυπα. Θα δούμε πώς προσομοιώσεις βασισμένες σε αδρά μοριακά μοντέλα και στη θεωρία πεδίου μπορούν να μας πληροφορήσουν για τη δομή νανοσύνθετων υλικών πολυμερικής μήτρας. Τέλος, θα αναφερθούμε στη διάχυση σε ζεόλιθους, με έμφαση στα φαινόμενα εκλεκτικότητας μοριακού σχήματος που εκπορεύονται από τη γεωμετρία των πόρωνπου τους διατρέχουν.

Θεοδώρου Δώρος Καθηγητής, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ο Δώρος Θεοδώρου είναι Καθηγητής στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Υπήρξε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας των Η.Π.Α, συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Center for Advanced Materials του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley (LBL) των Η.Π.Α, μέλος του ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ, και συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Ο Δώρος Θεοδώρου έλαβε το δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού από το Ε.Μ.Π. καί το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Μ.Ι.Τ. των Η.Π.Α. Έχει δημοσιεύσει πάνω απο140 ερευνητικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 25 κεφάλαια σε βιβλία και άρθρα ανασκόπησης κατόπιν πρόσκλησης, καθώς επίσης και το διδακτικό βιβλίο «Simulation Methods for Polymers». Tο δημοσιευμένο έργο του έχει λάβει πάνω από 6000 αναφορές (δείκτης H=45). Έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής επιτροπής 10 διεθνών επιστημονικών περιοδικών και ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στο πρόγραμμα κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάστημα 1995-2004. Έχει οργανώσει 13 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και το ερευνητικό του έργο έχει λάβει αρκετές διακρίσεις, όπως ενδεικτικά το Presidential Young Investigator Award της National Science Foundation των Η.Π.Α. (1988-1992), το Allan P. Colburn Memorial Lectureship του Πανεπιστημίου Delaware (1993), το Earnest W. Thiele Lectureship του Πανεπιστημίου Notre Dame (1993), το Robert W. Vaughan Lectureship του Caltech (1994), το Επιστημονικό Βραβείο Μποδοσάκη στη Χημεία (1996), το Danckwerts Lectureship των AIChE, IChemE, EFCE και CES (2006) και το D. Medema Award του Ολλανδικού PTN (Polymer Technology in the Netherlands, 2009).