Γολέμης Αδριανός
De Kestelier Xavier
Κούπα Τατιάνα
Λόρδος Γιώργος
Λόρδος Αλέξανδρος
Δαγκλής Γιάννης
Μαρκιτάνη Άννη
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
05/11/2020
Διάρκεια
01:00:45
Εκδήλωση
Στρογγυλή τράπεζα: «Σχεδιάζοντας την πρακτική και συναισθηματική ζωή στο διάστημα»
Χώρος
Διαδικτυακή εκδήλωση
Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Milano Design Film Festival Greece
Κατηγορία
Αστρονομία, Αρχιτεκτονική, Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία
Ετικέτες
διάστημα, ζωή στο διάστημα
Το διάστημα, ένας νέος κόσμος προς εξερεύνηση για τον Άνθρωπο. Μα για να επιτύχει πρέπει πρώτα να εφεύρει τον τρόπο διαβίωσης σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον. Ποιες είναι οι προκλήσεις της ζωής στο διάστημα; Προκλήσεις πρακτικές όσο και συναισθηματικές. Ερωτήσεις που τίθενται σε όσους σχεδιάζουν τη διαστημική περιπέτεια.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Milano Design Film Festival Greece προτείνουν στο κοινό την διερεύνηση αυτών των σκέψεων κατά τη διάρκεια δύο βραδιών:
Την πρώτη βραδιά, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, προβλήθηκε η ταινία 16 levers de soleil / 16 ανατολές, του Pierre-Emmanuel Le Goff.
Τη δεύτερη βραδιά, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, διεξήχθη Στρογγυλή τράπεζα γύρω από τη θεματική «Σχεδιάζοντας την πρακτική και συναισθηματική ζωή στο διάστημα».
Ομιλητές:
Δρ. Αδριανός Γολέμης, Γιατρός της ιατρικής ομάδας του Διαστήματος (HREOM), ISS Operations και της ομάδας των Αστροναυτών (HRE-O), Επικεφαλής των ερευνητικών προγραμμάτων ρομποτικής (D/HRE)
Xavier De Kestelier, Architect, Technologist, Head of Design Technology & Innovation at Hassell Studio, Director of Smart geometry
Τατιάνα Κούπα, αρχιτέκτων, συν-ιδρύτρια Delta Architects
Γιώργος Λόρδος, υποψήφιος διδάκτωρ Department of Aeronautics and Astronautics, Massachusetts Institute of Technology
Αλέξανδρος Λόρδος, PhD Director, Centre for the Study of Life Skills and Resilience, Lecturer in Clinical Psychology and Licensed Clinical Psychologist, University of Cyprus
Συντονισμός:
Δρ. Ιωάννης Δαγκλής, Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής (ΕΚΠΑ), Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Διευθυντής του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Άννη Μαρκιτάνη, Διευθύντρια του Milano Design Film Festival Greece & Cyprus
Στην ανάρτηση αυτή, οι ομιλίες δημοσιεύονται στα αγγλικά (πρωτότυπη γλώσσα της εκδήλωσης). Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με τις ομιλίες δημοσιευμένες στη γαλλική γλώσσα, πατήστε εδώ και στην ελληνική γλώσσα πατήστε εδώ.
Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.
Ο Αδριανός Γολέμης μεγάλωσε στη Λάρισα και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ακολούθησε το διεπιστημονικό πρόγραμμα Master on Space Studies του International Space University στη Γαλλία, εστιάζοντας στην ιατρική έρευνα στο χώρο του Διαστήματος. Εργάστηκε για τρεις μήνες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) συγγράφοντας τη διπλωματική του εργασία με θέμα «Τα ιατρικά και ψυχολογικά Κριτήρια Επιλογής Αστροναυτών για μακροχρόνιες αποστολές στο Διάστημα», όπως για παράδειγμα για ένα μελλοντικό ταξίδι στον πλανήτη Άρη. Επιλέχθηκε από την ESA για να επανδρώσει τον απομονωμένο Σταθμό Concordia στην Ανταρκτική, όπου και εργάστηκε για ένα έτος ως ιατρός-ερευνητής, μελετώντας την επίδραση των ακραίων συνθηκών διαβίωσης στον ανθρώπινο οργανισμό και την ψυχολογία.
Είναι μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης (Ο.Φ.Α.) και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Space Generation Advisory Council (SGAC), έναν οργανισμό που σε συνεργασία με τον Ο.Η.Ε. προωθεί τις σχετικές με το Διάστημα δραστηριότητες σε κάθε χώρα. Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και λίγα Ιταλικά, ενώ αγαπημένες του ασχολίες είναι η Αστρονομία, η φωτογραφία και το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.
O Xavier είναι επικεφαλής της ομάδας τεχνολογίας σχεδιασμού και καινοτομίας του Hassell Studio.
Όντας αρχιτέκτονας και τεχνολόγος, ο Xavier αξιοποιεί την τεχνολογία για να δημιουργήσει πιο ισχυρές και επικεντρωμένες στο μέλλον σχεδιαστικές λύσεις. Είναι υπεύθυνος για την εποπτεία του έργου του Hassell Studio στον υπολογιστικό σχεδιασμό, το Μοντέλο Δομικών Πληροφοριών, την οπτικοποίηση και την εικονική πραγματικότητα.
Την τελευταία δεκαετία έχει χαρακτηριστεί κορυφαίος του κλάδου στην εξερεύνηση και υιοθέτηση του παραμετρικού σχεδιασμού και της ψηφιακής κατασκευής. Πιο πρόσφατα, βρισκόταν πίσω από την ιδέα του Hassell Studio για ένα «σπίτι» στον Άρη - μέρος της πρόκλησης τρισδιάστατων εκτυπώσεων της NASA.
Ομιλητής του TED και τακτικός ομιλητής σε μεγάλες εκδηλώσεις για το design και την τεχνολογία, ο Xavier είναι επίσης διευθυντής της Smartgeometry, ενός μη κερδοσκοπικού, παγκόσμιου εκπαιδευτικού δικτύου για ειδικούς των υπολογιστών και του digital design.
Βασικά έργα
- NASA 3D Printed Habitat Challenge, Mars
- Public Investment Fund (PIF) Tower, Riyadh, Saudi Arabia
- ALE_01 (Adaptive Lighting Experience Project) for Artemide
Η Τατιάνα Κούπα είναι αρχιτέκτων και συνιδρύτρια του αρχιτεκτονικού γραφείου Delta Architects.
Οι Delta Architects ασχολούνται με τη σύλληψη, το σχεδιασμό κτιρίων μεγάλης κλίμακας και με το interior design. Μέσα από τη δουλειά τους, ειδικεύτηκαν κυρίως στα πολυτελή ξενοδοχεία και έχουν βρεβευτεί σε διαγωνισμούς αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και design. Έχουν επίσης αναλάβει projects στον τομέα της εστίασης.
Ύστερα από παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργάνωσε η Mars Society, στον οποίο συμμετείχαν εκατό προτάσεις από όλον τον κόσμο, οι Delta Architects κέρδισαν το πρώτο βραβείο. Έτσι, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο MIT, σχεδιάστηκε η Star City: H πρώτη αποικία στον Άρη.
Ο Γιώργος Λόρδος είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1991) και του MIT Sloan School of Management (2000). Σήμερα είναι συνεργάτης του MIT System Design & Management και διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του MIT, με επιβλέποντες τον καθηγητή Olivier de Weck και τον καθηγητή Jeffrey A. Hoffman. Έχει εκπαιδευτικό και επαγγελματικό υπόβαθρο στα οικονομικά, τη στρατηγική, την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία. Συμμετείχε ως συνιδρυτής ή διευθυντής σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα, την οικοδόμηση της ειρήνης και τη βιωσιμότητα στη χώρα καταγωγής του, την Κύπρο. Η τρέχουσα έρευνά του εστιάζει σε τεχνολογικές στρατηγικές για τη μακροπρόθεσμη βιομηχανική ανάπτυξη του Άρη χρησιμοποιώντας τοπικούς πόρους, με βραχυπρόθεσμο στόχο την ενημέρωση των σχεδίων αποστολών, των τεχνολογικών οδικών χαρτών και των αποφάσεων Ε & Α και με μακροπρόθεσμο στόχο τη συμβολή στην αυτάρκεια μελλοντικών ανθρώπινων οικισμών σε άλλους κόσμους πέρα από τη Γη.
Ο Αλέξανδρος Λόρδος είναι εγγεγραμμένος Κλινικός Ψυχολόγος, και Λέκτορας Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κατέχει πτυχίο Σύγχρονων και Μεσαιωνικών Γλωσσών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, πτυχίο Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική από το Πανεπιστήμιο του Durham, και διδακτορικό στην Κλινική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο Δρ. Λόρδος είναι εκ των ιδρυτών του Κέντρου Βιώσιμης Ειρήνης και Δημοκρατικής Ανάπτυξης (SeeD) δια του οποίου έχει εγκαινιάσει ερευνητικές συνεργασίες με διάφορους διεθνείς οργανισμούς, όπως UNICEF, World Bank, Interpeace, UNDP, και το Office for Transition Initiatives της USAID. Διετέλεσε συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, συγκεκριμένα σε Ουκρανία, Νότιο Σουδάν, Ρουάντα, Μολδαβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Λιβερία, Ιράκ, Νεπάλ, Μαλαισία, Ανατολικό Τιμόρ και Κύπρο. Υπήρξε επισκέπτης επιστήμονας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, ενώ υπηρετεί ως διεθνής εμπειρογνώμονας στο International Peacebuilding Advisory Team καθώς επίσης και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Resilient Lives Foundation. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ασχολείται επί του παρόντος με την σύσταση του ερευνητικού του εργαστηρίου, το «Κέντρο για την μελέτη Δεξιοτήτων Ζωής και Ανθεκτικότητας», ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη διδασκαλία και εποπτεία προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών στο Τμήμα Ψυχολογίας.
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
Τον ενδιαφέρει η διερεύνηση των δεξιοτήτων ζωής (Life Skills), και πως η απόκτηση τους συμβάλλει στη διασφάλιση της ψυχικής υγείας, στη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης, και στην εποικοδομητική πολιτότητα. Επίσης σημαντικό ερώτημα είναι, με ποίο τρόπο οι δεξιότητες ζωής συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα έναντι διαφόρων αντιξοοτήτων, είτε αυτές αφορούν το μικροσύστημα είτε το μακροσύστημα ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, εξετάζει τα πιο κάτω: Πρώτο, πως συμβάλλουν συγκεκριμένες δεξιότητες ζωής (π.χ. συνειδητότητα, αντοχή στη δυσφορία, διανοητική ταπείνωση, δημιουργικότητα, προσανατολισμός στο μέλλον, νοοτροπία ανάπτυξης, επικοινωνία, ηγετικότητα, αποδοχή της διαφορετικότητας) στην επίτευξη συγκεκριμένων θετικών καταστάσεων, όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω; Δεύτερο, πως μπορούμε να αξιολογήσουμε με αξιοπιστία και εγκυρότητα τις δεξιότητες ζωής, μέσα από κλίμακες αυτό-αναφοράς, προβολικά εργαλεία και γνωστικές δοκιμασίες; Και τέλος, πως αποκτώνται οι δεξιότητες ζωής, μέσα από αναπτυξιακές διεργασίες, διδασκαλία, καθοδήγηση, ενεργοποίηση, κοινωνική μάθηση, ενεργό μάθηση ή αλλιώς, σε ποικίλα πλαίσια της καθημερινότητας όπως: οικογένεια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους εργασίας, αθλητισμό και πολιτισμό, καθώς επίσης και υπό συνθήκες κρίσης, όπως σε διαιρεμένες κοινωνίες, ανθρωπιστικές κρίσεις, ριζοσπαστικοποιημένες κοινωνικές ομάδες, νέους με αυξημένο δείκτη ψυχοκοινωνικού κινδύνου, κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα αποκατάστασης, και σε φυλακές; Μεσοπρόθεσμα, προσδοκά στην αξιοποίηση αυτής της γνώσης για την διαμόρφωση ενοποιημένων συστημάτων αξιολόγησης και παρέμβασης, που να εφαρμόζονται με ευελιξία προς αντιμετώπιση των αναγκών διαφόρων πληθυσμών για δεξιότητες ζωής και ανθεκτικότητα.
Ο Ιωάννης Α. Δαγκλής είναι Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και Διευθυντής του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, και διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για μια οκταετία. Είναι Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας και μέλος επιτροπών εμπειρογνωμόνων της NASA, της ESA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλών εθνικών οργανισμών έρευνας. Έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και την επιστημονική ανάλυση των παρατηρήσεων 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών και έχει διατελέσει Επιστημονικός Υπεύθυνος 24 διεθνών και 8 εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 6 βιβλία διαστημικής φυσικής και 140 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές με περισσότερες από 7.300 αναφορές.
Η Άννη Μαρκιτάνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών ξεκίνησε ένα ταξίδι για σπουδές και προσωπική εξέλιξη, το οποίο την οδήγησε για κάποια χρόνια στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών και στη συνέχεια στο Λονδίνο. Έχοντας αποκτήσει τις εκπαιδευτικές, επαγγελματικές και καλλιτεχνικές εμπειρίες που ήθελε, τα βήματά της την οδήγησαν το 2011 στο Μιλάνο, όπου ζει και εργάζεται από τότε. Στην πόλη αυτή της βόρειας Ιταλίας, που την χαρακτηρίζει η δυναμική της ιδιοσυγκρασία και η οποία γνωρίζει πώς να αλλάζει και να προσαρμόζεται με σεβασμό προς τη φύση και την ταυτότητά της, ανακάλυψε την ουσία της ισορροπίας και της σταθερότητας στην καθημερινή ζωή.
Η Μαρκιτάνη σπούδασε Καλές Τέχνες, Μόδα και Εικαστικές Τέχνες, καθώς και Πρακτική Συμβουλευτική Διατροφικών Διαταραχών. Έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς: Συντονίστρια Πρότζεκτ και Διαχειρίστρια Περιεχομένου στον δημιουργικό κλάδο διαφόρων εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας, ασχολούμενη κυρίως με θέματα που αφορούν τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, τα σκηνικά κ.λπ. Επιπλέον, διετέλεσε υπεύθυνη σύνταξης σε ανεξάρτητα περιοδικά, αλλά και πιστοποιημένη καθοδηγήτρια (certified coach) σε θέματα διατροφικών διαταραχών, βοηθώντας άτομα να πετύχουν τους στόχους της θεραπείας τους σε πραγματικές συνθήκες, παρέχοντας στήριξη, θέτοντας τις κατάλληλες προκλήσεις και λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πρότυπο και μέντορας.
Το 2017 εντάχθηκε στην ομάδα του Milano Design Film Festival και ένα χρόνο αργότερα έγινε ο βασικός εταίρος του MDFF World Tour για Ελλάδα και Κύπρο. Σήμερα, ασχολείται κυρίως με τη δημιουργία, διοργάνωση και τη διεύθυνση της πρώτης έκδοσης του Milano Design Film Festival Greece — Athens, που θα διεξαχθεί τον Νοέμβιο 2020 στην Αθήνα: Μέσα από αυτή την πρόσκληση, που είναι ταυτόχρονα και μια πρόκληση, η Μαρκιτάνη καλείται να συντονίσει με τον καλύτερο τρόπο το καινοτόμο αυτό φεστιβάλ και να ενισχύσει τη δέσμευσή του να έχει πάντοτε το βλέμμα του στραμμένο προς το μέλλον, αποκωδικοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σύγχρονη πραγματικότητα και προωθώντας την κοινωνική πρόοδο, μέσω μιας εποικοδομητικής πολιτισμικής ανταλλαγής μεταξύ των δύο χωρών.