Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ζωντανή ελληνική οικονομία: Εισαγωγικές ομιλίες

Καραβέλλας Δημήτρης, Νάντσου Θεοδότα, Long Tony, Αντωνιάδης Βασίλης

15 Οκτωβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 63:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1984
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Επί δεκαετίες, οι σύγχρονες οικονομίες οικοδομούνται σε πρότυπα που αγνοούν τη φυσική βάση των μεθόδων παραγωγής και κατανάλωσης και  οδηγούν σε συσσωρευμένα ελλείμματα, τόσο οικονομικά, όσο και οικολογικά. Είναι ανάγκη να αναστοχαστούμε το κυρίαρχο αναπτυξιακό πρότυπο που έχει οδηγήσει το φυσικό μας κεφάλαιο, τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε αυτή την παγκόσμια κρίση. 

Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αγνοήσει πόσο εξαρτημένη είναι από τον θαυμάσιο φυσικό της πλούτο: η πλούσια βιοποικιλότητα, τα όμορφα τοπία, οι φυσικοί πόροι, ο άφθονος άνεμος και ήλιος είναι τα κύρια ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο διεθνές σκηνικό.  

Μετά από δεκαετίες μαζικής και ανυπολόγιστης δημόσιας σπατάλης και εξωτερικού δανεισμού, που υποστήριζε ένα καταστροφικό οικονομικό μοντέλο εσωστρεφούς ιδιωτικής και δημόσιας υπερκατανάλωσης με δανεικά και μια μη ανταγωνιστική παραγωγική δραστηριότητα που σχεδιάστηκε μυωπικά και υποστηρίχθηκε από έναν δυσκίνητο και αναποτελεσματικό μηχανισμό διακυβέρνησης, η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος της ΕΕ που κατέρρευσε. Τώρα είναι η ώρα να οραματιστούμε και να ξεκινήσουμε την άμεση οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της ρημαγμένης ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί με τρόπο βιώσιμο, τόσο για τις τωρινές όσο και για τις επόμενες γενιές.

Στόχος της ημερίδας είναι η ψηλάφηση του οράματος για μια ζωντανή οικονομία και ενεργή κοινωνία με αποτύπωμα εντός των φυσικών ορίων του πλανήτη, που διατηρεί για τις επόμενες γενιές το φυσικό κεφάλαιο, παράγει την αναγκαία ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και δημιουργεί συνθήκες καλής ποιότητας ζωής για όλους.

Κάθε κρίση είναι αγγελιοφόρος της ανάγκης για αλλαγή. Η δύσκολη αυτή περίοδος της οικονομικής ύφεσης δεν αφήνει περιθώρια για επιστροφή στα παλιά και ξεπερασμένα αναπτυξιακά πρότυπα και τις πολιτικές που μας έφεραν στη σημερινή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, επώδυνη κρίση. Για μια περιβαλλοντική οργάνωση με εμπειρία και γνώση δεκαετιών, όπως το WWF Ελλάς, είναι αυτονόητο ότι η μόνη πραγματικά βιώσιμη διέξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τη φύση. Ως ελάχιστη δική μας κατάθεση σε έναν δημόσιο διάλογο που οφείλει να γίνει, διαμορφώσαμε έναν οδικό χάρτη που βλέπει ρεαλιστικά τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα: μια οικονομία και μια πολιτεία με πήλινα πόδια, που όμως έχει τεράστιες δυνατότητες για καλή διακυβέρνηση, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα. Με αυτό το όραμα ανοίγουμε τον διάλογο και ελπίζουμε να τοποθετήσουμε όλοι μαζί τον πήχη για το μέλλον της Ελλάδας εκεί όπου πρέπει: ψηλά! 

(Κείμενο των διοργανωτών για τους σκοπούς της ημερίδας)

Καραβέλλας Δημήτρης Γενικός Διευθυντής, WWF Ελλάς

Ο Δημήτρης Καραβέλλας έχει B.Sc. (Hon) στη Θαλάσσια Βιολογία από το QMC, London University και M.Sc. στη Βιολογία & Διαχείριση Αλιείας από το University College of North Wales, Bangor. Δούλεψε σαν ανεξάρτητος σύμβουλος αλλά και με το WWF, εστιάζοντας κυρίως στα θέματα αλιείας και πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον. Συντόνισε τις δράσεις αλιείας του διεθνούς WWF σε θέματα πολιτικής και πεδίου, στην περιοχή της Μεσογείου.

Είναι γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς από το 1998. Τα τελευταία χρόνια, δούλεψε σε μια σειρά από θέματα πολιτικής που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους, την ενέργεια και κλιματική αλλαγή, και την αειφόρο ανάπτυξη, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Συμμετείχε σε μια σειρά εθνικών και διεθνών επιτροπών που πραγματεύονται αυτά τα ζητήματα. Στο διεθνές δίκτυο του WWF, έχει προεδρεύσει από το 2007-2010 στην Επιτροπή Διεθνών Συνεργασιών, ένα όργανο λήψης αποφάσεων που συντονίζει και παρακολουθεί τις στρατηγικές συνεργασίες με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενώ ήταν επίσης μέλος της εκτελεστικής ομάδας του δικτύου του WWF.

Νάντσου Θεοδότα Επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, WWF Ελλάς

Η Θεοδότα Νάντσου γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και σπούδασε φιλοσοφία, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην περιβαλλοντική ηθική, στο Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ της Βρετανίας. Από το 1990 ασχολείται ενεργά με το χώρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Από το 1991 ξεκίνησε να συνεργάζεται εθελοντικά με το «νεογέννητο» τότε γραφείο του WWF στην Ελλάδα.

Από το 1993 είναι μόνιμο στέλεχος του WWF Ελλάς, στο οποίο έχει αναλάβει το συντονισμό του τομέα περιβαλλοντικής πολιτικής.

Έχει γράψει και δημοσιεύσει στον έντυπο Τύπο, σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και συλλογικούς τόμους πολλά άρθρα και παρεμβάσεις για ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής.

Long Tony Διευθυντής, WWF European Policy Office

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

• Director of the WWF European Policy Office in Brussels since 1989
• Member of the Advisory Board of the Centre for Social and Economic Research on the Global Environment (CSERGE), University of East Anglia, U.K.
• Member of the Editorial Advisory Board, Journal of European Public Policy
(Routledge)
• Member of the Corporate Environmental Advisory Council, Dow Chemical, USA
• Member of the Advisory Council, EurActiv, Brussels
• Member of the Advisory Board, European Policy Centre, Brussels
• Member of the Advisory Board, European Centre for Public Affairs, Brussels
• Member of the Board, WWF Greece

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

• Policy advisor to WWF-UK 1986-88
• Assistant Director, Council for the Protection of Rural England (CPRE), 1981-85.
• A Harkness Fellow of the Commonwealth Fund of New York, 1977-79
• Staff Assistant, US Congress Washington DC and Congressional Fellow of the American Political Science Association, 1977-78
• Local authority planning officer, Lancashire 1974-77

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ

• Bachelor of Science (First Class) Honours, Town and Country Planning, Heriot- Watt University, Edinburgh, 1974
• Research scholar, Laboratoire d’Econométrie, Ecole Polytechnique, Paris, 1985-86
• Visiting Professor at the College of Europe, Bruges, 1996-2002
• Member of the teaching faculty, EIS Training, Brussels

Αντωνιάδης Βασίλης Διαχειριστικός Διευθυντής, Boston Consulting Group

Ο Βασίλης Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο, Κατερίνα Παπαγεωργίου και πατέρας δύο παιδιών. Ολοκλήρωσε τον πτυχιακό του τίτλο το 1993, στο Georgetown University, School of Foreign Service των Η.Π.Α, στις Διεθνείς Οικονομικές Σπουδές, με διάκριση Magna cum laude and Phi Betta Kappa.

Από το 1993 έως το 1995, εργάστηκε στο Investment Banking Division της Merrill Lynch & Co, στην Νέα Υόρκη, ως Χρηματοοικονομικός Αναλυτής, απ' όπου επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει στην Ελληνική Αεροπορία.

Επιστρέφοντας στις Η.Π.Α., ολοκλήρωσε το MBA στο Harvard Business School ως υπότροφος των ιδρυμάτων Μποδοσάκη και Ωνάση.

Από το 1999 έως το 2001 εργάστηκε ως Στρατηγικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων στην ΑΤ Kearney στο Λονδίνο.

Επέστρεψε στην Αθήνα το 2003 ως Manager του γραφείου της The Boston Consulting Group (BCG) και ασχολήθηκε με έργα στρατηγικής οργάνωσης και σχεδιασμού επιχειρήσεων σε ευρύ φάσμα των κλάδων της Ελληνικής Οικονομίας.

Σήμερα διατελεί Senior Partner & Managing Director της Boston Consulting Group στην Αθήνα, είναι μέλος του Δ.Σ. του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και του Board of Advisors του MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Σχετικές ομιλίες

Κύκλος 1: Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά 93:37

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 1: Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά

Λιαργκόβας Παναγιώτης Νεκτάριος Μιλτιάδης Ξαφά Μιράντα Παγουλάτος Γιώργος Προκοπάκης Γιώργος Χαρδούβελης Γκίκας Δήμτσα Σοφία

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 2: Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος 110:59

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 2: Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος

Αλιβιζάτος Νίκος Βούλγαρης Γιάννης Κονιδάρης Ιωάννης Μαρκής Βασίλης Μποτόπουλος Κώστας Παπασαραντόπουλος Πέτρος Γιαταγάνας Ξενοφών Καψής Παντελής

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον 108:35

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον

Γεωργακοπούλου Ρούλα Διβάνη Λένα Κουσούλης Λευτέρης Παναγιωτόπουλος Παναγής Παπαβασιλείου Βασίλης Παπαδημητρίου Δημήτρης Σκαμπαρδώνης Γιώργος Χωμενίδης Χρήστος Κανέλλης Ηλίας

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο 108:28

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο

Ευθυμίου Πέτρος Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Καιρίδης Δημήτρης Καραϊτίδης Δημήτρης Κούρκουλας Δημήτρης Λίτσας Σπύρος Μαλλιάς Αλέξανδρος Κουτσομύτης Γιάννης

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις 117:13

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις

Μαυρίδης Νικόλαος Μαστρογεωργίου Γιάννης Κορίκης Κωνσταντίνος Κιντή Βάσω Φαρμάκης Γρηγόρης Νόττας Μάριος Τζέκας Βαλεντίνος Κρουστάλλη Δήμητρα

Γλώσσα: Ελληνική