Μενουδάκος Κωνσταντίνος
Κουταλάκης Χαράλαμπος
Σαρτζετάκης Ευτύχιος
Χριστοπούλου Ιόλη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/10/2014
Διάρκεια
80:30
Εκδήλωση
Ζωντανή ελληνική οικονομία
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
WWF Hellas
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Κατηγορία
Οικονομία, Περιβάλλον
Ετικέτες
ζωντανή οικονομία, παραγωγή, υπερκατανάλωση, αναπτυξιακό πρότυπο, φυσικό κεφάλαιο, ανασυγκρότηση, ποιότητα ζωής
Επί δεκαετίες, οι σύγχρονες οικονομίες οικοδομούνται σε πρότυπα που αγνοούν τη φυσική βάση των μεθόδων παραγωγής και κατανάλωσης και οδηγούν σε συσσωρευμένα ελλείμματα, τόσο οικονομικά, όσο και οικολογικά. Είναι ανάγκη να αναστοχαστούμε το κυρίαρχο αναπτυξιακό πρότυπο που έχει οδηγήσει το φυσικό μας κεφάλαιο, τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε αυτή την παγκόσμια κρίση.
Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αγνοήσει πόσο εξαρτημένη είναι από τον θαυμάσιο φυσικό της πλούτο: η πλούσια βιοποικιλότητα, τα όμορφα τοπία, οι φυσικοί πόροι, ο άφθονος άνεμος και ήλιος είναι τα κύρια ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο διεθνές σκηνικό.
Μετά από δεκαετίες μαζικής και ανυπολόγιστης δημόσιας σπατάλης και εξωτερικού δανεισμού, που υποστήριζε ένα καταστροφικό οικονομικό μοντέλο εσωστρεφούς ιδιωτικής και δημόσιας υπερκατανάλωσης με δανεικά και μια μη ανταγωνιστική παραγωγική δραστηριότητα που σχεδιάστηκε μυωπικά και υποστηρίχθηκε από έναν δυσκίνητο και αναποτελεσματικό μηχανισμό διακυβέρνησης, η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος της ΕΕ που κατέρρευσε. Τώρα είναι η ώρα να οραματιστούμε και να ξεκινήσουμε την άμεση οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της ρημαγμένης ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί με τρόπο βιώσιμο, τόσο για τις τωρινές όσο και για τις επόμενες γενιές.
Στόχος της ημερίδας είναι η ψηλάφηση του οράματος για μια ζωντανή οικονομία και ενεργή κοινωνία με αποτύπωμα εντός των φυσικών ορίων του πλανήτη, που διατηρεί για τις επόμενες γενιές το φυσικό κεφάλαιο, παράγει την αναγκαία ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και δημιουργεί συνθήκες καλής ποιότητας ζωής για όλους.
Κάθε κρίση είναι αγγελιοφόρος της ανάγκης για αλλαγή. Η δύσκολη αυτή περίοδος της οικονομικής ύφεσης δεν αφήνει περιθώρια για επιστροφή στα παλιά και ξεπερασμένα αναπτυξιακά πρότυπα και τις πολιτικές που μας έφεραν στη σημερινή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, επώδυνη κρίση. Για μια περιβαλλοντική οργάνωση με εμπειρία και γνώση δεκαετιών, όπως το WWF Ελλάς, είναι αυτονόητο ότι η μόνη πραγματικά βιώσιμη διέξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τη φύση. Ως ελάχιστη δική μας κατάθεση σε έναν δημόσιο διάλογο που οφείλει να γίνει, διαμορφώσαμε έναν οδικό χάρτη που βλέπει ρεαλιστικά τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα: μια οικονομία και μια πολιτεία με πήλινα πόδια, που όμως έχει τεράστιες δυνατότητες για καλή διακυβέρνηση, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα. Με αυτό το όραμα ανοίγουμε τον διάλογο και ελπίζουμε να τοποθετήσουμε όλοι μαζί τον πήχη για το μέλλον της Ελλάδας εκεί όπου πρέπει: ψηλά!
(Κείμενο των διοργανωτών για τους σκοπούς της ημερίδας)
Γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969 και της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1971, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris 2 και άσκηση στο Conseil dʼ Etat (με εκπαιδευτική άδεια την περίοδο 1979-1980).
Διορίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως εισηγητής το 1972. Προήχθη σε πάρεδρο το 1979, σε σύμβουλο το 1991 και στο βαθμό του αντιπροέδρου το 2001. Από το 2003 ήταν πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ. Διετέλεσε Διευθυντής σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών (1994-1996) καθώς και Γενικός Διευθυντής σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών (1996-1999). Ήταν προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (1998-2001).
Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Μάιο του 2012 ως τον Ιούλιο του 2013. Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος του σωματείου «Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» κατά την περίοδο 1998-2007.
Σήμερα, είναι Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας» από το 2008 έως σήμερα και επιστημονικός υπεύθυνος της νομικής επιθεώρησης «Νόμος και Φύση».
Συμμετείχε με την ιδιότητα του ομιλητή ή του συντονιστή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει γράψει μελέτες και άρθρα (σε νομικά κυρίως περιοδικά και επιστημονικές συλλογές) με θέματα συνταγματικού και περιβαλλοντικού δικαίου.
Ομιλεί την αγγλική και γαλλική γλώσσα. Είναι έγγαμος με ένα παιδί.
Ο Χαράλαμπος Κουταλάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής διοικητικής επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάλυση των δημόσιων πολιτικών, αποκέντρωση και τοπική αυτοδιοίκηση, αστική και περιφερειακή ανάπτυξη και περιβάλλον.
Έχει ασχοληθεί εκτενώς με την τοπική αυτοδιοίκηση ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής και της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την Νέα Αρχιτεκτονική του Διοικητικού και Αυτοδιοικητικού Συστήματος - Πρόγραμμα «Καλλικράτης».
Έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε ξενόγλωσσα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει εργασθεί ως σύμβουλος στην Ελλάδα, την Κύπρο καθώς και χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε μια σειρά από έργα που σχετίζονται με τις αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, την εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Ο Ευτύχιος Σαρτζετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Α.Β.Σ.Θ. (1986). Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο University of Saskatchewan, Saskatoon, Canada (1988). Είναι διδάκτωρ του Carleton University, Ottawa, Ontario, Canada (1993).
Οι τομείς των ερευνητικών του ενδιαφερόντων είναι οι εξής:
Οικονομικά του Περιβάλλοντος
Βιομηχανική Οργάνωση
Οικονομικά της στρατηγικής, Θεωρία παιγνίων
Οικονομικά της κρατικής παρέμβασης
Πολιτικές προστασίας ανταγωνισμού
Πολιτικές προώθηση νέων τεχνολογιών, Internet Economics
Αποφοιτώντας από το Κολλέγιο Αθηνών, η Ιόλη σπούδασε στο Mount Holyoke College διεθνείς σχέσεις. Κατά τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts επικεντρώθηκε σε θέματα διεθνούς περιβαλλοντικής πολιτικής και διακυβέρνησης. Με τη διδακτορική της διατριβή, πάλι στο Fletcher, εξέτασε τη συμβολή των διαρθρωτικών ταμείων στην αειφόρο ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ιόλη άρχισε να εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα στην ομάδα περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς το 2005. Σήμερα είναι υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον.
Η Ιόλη διδάσκει στο College Year in Athens (ΔΙΚΕΜΕΣ) και διατηρεί θέση επιστημονικής συνεργάτιδας στη Σχολή Fletcher.