Ζάβρας Βρασίδας
Διονυσόπουλος Διονύσης
Κυρκίτσος Φίλιππος
Μπέλλης Βασίλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/10/2014
Διάρκεια
66:09
Εκδήλωση
Ζωντανή ελληνική οικονομία
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
WWF Hellas
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Κατηγορία
Οικονομία, Περιβάλλον
Ετικέτες
ζωντανή οικονομία, παραγωγή, υπερκατανάλωση, αναπτυξιακό πρότυπο, φυσικό κεφάλαιο, ανασυγκρότηση, ποιότητα ζωής
Επί δεκαετίες, οι σύγχρονες οικονομίες οικοδομούνται σε πρότυπα που αγνοούν τη φυσική βάση των μεθόδων παραγωγής και κατανάλωσης και οδηγούν σε συσσωρευμένα ελλείμματα, τόσο οικονομικά, όσο και οικολογικά. Είναι ανάγκη να αναστοχαστούμε το κυρίαρχο αναπτυξιακό πρότυπο που έχει οδηγήσει το φυσικό μας κεφάλαιο, τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε αυτή την παγκόσμια κρίση.
Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αγνοήσει πόσο εξαρτημένη είναι από τον θαυμάσιο φυσικό της πλούτο: η πλούσια βιοποικιλότητα, τα όμορφα τοπία, οι φυσικοί πόροι, ο άφθονος άνεμος και ήλιος είναι τα κύρια ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο διεθνές σκηνικό.
Μετά από δεκαετίες μαζικής και ανυπολόγιστης δημόσιας σπατάλης και εξωτερικού δανεισμού, που υποστήριζε ένα καταστροφικό οικονομικό μοντέλο εσωστρεφούς ιδιωτικής και δημόσιας υπερκατανάλωσης με δανεικά και μια μη ανταγωνιστική παραγωγική δραστηριότητα που σχεδιάστηκε μυωπικά και υποστηρίχθηκε από έναν δυσκίνητο και αναποτελεσματικό μηχανισμό διακυβέρνησης, η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος της ΕΕ που κατέρρευσε. Τώρα είναι η ώρα να οραματιστούμε και να ξεκινήσουμε την άμεση οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της ρημαγμένης ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί με τρόπο βιώσιμο, τόσο για τις τωρινές όσο και για τις επόμενες γενιές.
Στόχος της ημερίδας είναι η ψηλάφηση του οράματος για μια ζωντανή οικονομία και ενεργή κοινωνία με αποτύπωμα εντός των φυσικών ορίων του πλανήτη, που διατηρεί για τις επόμενες γενιές το φυσικό κεφάλαιο, παράγει την αναγκαία ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και δημιουργεί συνθήκες καλής ποιότητας ζωής για όλους.
Κάθε κρίση είναι αγγελιοφόρος της ανάγκης για αλλαγή. Η δύσκολη αυτή περίοδος της οικονομικής ύφεσης δεν αφήνει περιθώρια για επιστροφή στα παλιά και ξεπερασμένα αναπτυξιακά πρότυπα και τις πολιτικές που μας έφεραν στη σημερινή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, επώδυνη κρίση. Για μια περιβαλλοντική οργάνωση με εμπειρία και γνώση δεκαετιών, όπως το WWF Ελλάς, είναι αυτονόητο ότι η μόνη πραγματικά βιώσιμη διέξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τη φύση. Ως ελάχιστη δική μας κατάθεση σε έναν δημόσιο διάλογο που οφείλει να γίνει, διαμορφώσαμε έναν οδικό χάρτη που βλέπει ρεαλιστικά τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα: μια οικονομία και μια πολιτεία με πήλινα πόδια, που όμως έχει τεράστιες δυνατότητες για καλή διακυβέρνηση, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα. Με αυτό το όραμα ανοίγουμε τον διάλογο και ελπίζουμε να τοποθετήσουμε όλοι μαζί τον πήχη για το μέλλον της Ελλάδας εκεί όπου πρέπει: ψηλά!
(Κείμενο των διοργανωτών για τους σκοπούς της ημερίδας)
Ο Βρασίδας Ζάβρας είναι σήμερα Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς και Υπεύθυνος του Τομέα Περιβαλλοντικής Τραπεζικής (Green Banking) και της Μονάδας Περιβάλλοντος Ομίλου.
Η διεύρυνση και ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας, o σχεδιασμός και η δημιουργία τραπεζικών περιβαλλοντικών προϊόντων, η μείωση των λειτουργικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η ένταξη φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών στις δομές της Τράπεζας και η εκτίμηση του περιβαλλοντικού κινδύνου των επιχειρήσεων από την κλιματική αλλαγή αποτελούν τις βασικές ευθύνες της σημερινής του εργασιακής θέσης.
Γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1963 στην Αθήνα, παρακολούθησε σπουδές στα ΤΕΙ Πειραιά και αποφοίτησε ως Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός με την ειδίκευση Συγκοινωνιολόγου. Από το 1982 μέχρι και το 1988 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα σε Μελετητικά Γραφεία εκπονώντας μελέτες δημοσίων και ιδιωτικών έργων.
Από το 1988, δραστηριοποιείται στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εκπόνηση σχεδίων αειφόρου ανάπτυξης παράκτιων και νησιώτικων περιοχών, μέσα από ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Μέχρι και το 2004 εργάστηκε στην ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση MOm, ως Υπεύθυνος Πολιτικής και Εξεύρεσης Πόρων. Εκπροσώπησε τους φορείς για τους οποίους εργάστηκε και εργάζεται σε πολλές συναντήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με παρουσιάσεις, ομιλίες και συμμετοχές σε ημερίδες, συνέδρια και εκδηλώσεις, καθώς επίσης έχει επισκεφθεί διαφορετικά περιβαλλοντικά προγράμματα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.
Από το 2001 μέχρι τον Αύγουστο του 2004 υπήρξε μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) που συστάθηκε με Προεδρικό Διάταγμα τον Δεκέμβρη του 2000 και από το 2006 έως το 2012 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του WWF Ελλάς.
Σήμερα, είναι μέλος της θεσμοθετημένης Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ από τον Μάιο του 2011 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και από τον Φεβρουάριο 2013 του Διοικητικού Συμβουλίου της θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς «Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε.» Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας “Piraeus Capital Management S.A.”, της Επενδυτικής Επιτροπής “Piraeus-TANEO Capital Fund” και των Επενδυτικών Επιτροπών των Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
Από τον Ιούλιο του 2009 είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ. ΠΕ. Α.Ε., θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου που διαχειρίζεται 27 οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές στην Ελλάδα. Τέλος, είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ταμείου Βιώσιμης Ανάπτυξης, που ιδρύθηκε το 2014, με στόχο την κεφαλαιακή συμμετοχή και στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων με ανταποδοτικούς περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς δείκτες.
Ο Βρασίδας Ζάβρας ζει στην Αθήνα και μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.
Ο Διονύσης Διονυσόπουλος είναι επικεφαλής της ομάδας η οποία σχεδιάζει την πολιτική για την ασφάλεια των τροφίμων του Group Delhaize, στο πλαίσιο του στρατηγικού πυλώνα του ομίλου που αφορά στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Στην ΑΒ Βασιλόπουλος εργάζεται από το 1998, αρχικά ως υπεύθυνος ποιότητας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Από το 2001 είναι επικεφαλής του τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας της εταιρείας. Οι κύριες υπευθυνότητές του είναι η εγκατάσταση και εφαρμογή συστημάτων για τη διασφάλιση της Ποιότητας και της Ασφάλειας των τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, "from farm to fork".
Ο Διονύσης Διονυσόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1996 και πρόσφατα του προγράμματος MBA του ALBA.
Ο Κυρκίτσος Φίλιππος είναι Δρ. Περιβαλλοντολόγος με πολύχρονες σπουδές και ερευνητική – μελετητική & εκπαιδευτική εμπειρία στη διαχείριση αερίων, υγρών και στερεών αποβλήτων. Από τους ιδρυτές και Πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης» που δραστηριοποιείται από το 1989 με θέματα ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης των αποβλήτων, με υλοποίηση σχετικών ερευνητικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και με συστηματικές διαχειριστικές, τεχνικές, νομοθετικές παρεμβάσεις και προτάσεις για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας στην διαχείριση των αποβλήτων και της Κοινωνικής Οικονομίας.
Ο Βασίλης Μπέλλης είναι Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας “ANKA” AAEOTA. Είναι διπλωματούχος του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1981). Είναι πιστοποιημένος στην διοίκηση-διαχείριση έργων (project manager) σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο κατά IPMA.