Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Ἄνδρα μοι ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον…» ή ο Δ.Φ. στη χώρα των θαυμάτων

Σγουρός Οδυσσέας

12 Μαΐου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 24:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 640
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Σγουρός Οδυσσέας

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
12/05/2018

Διάρκεια
24:46

Εκδήλωση
Ημερίδα για τον Δημήτρη Φιλιππίδη

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη

Διοργάνωση
Εκδοτικός οίκος Μέλισσα
Ιστότοπος triantafylloug.blogspot.com

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική

Ετικέτες
Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτεκτονική

Ο Εκδοτικός Οίκος «Μέλισσα» και ο Ιστότοπος: triantafylloug.blogspot.com οργάνωσαν Ημερίδα για τον Δημήτρη Φιλιππίδη, Ομότιμο Καθηγητή  ΕΜΠ,  με αφορμή τον τιμητικό τόμο του που εκδίδεται από τις εκδόσεις «Μέλισσα». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, το Σάββατο 12 Μάϊου 2018.
 

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης γεννήθηκε το 1938 και είναι αρχιτέκτονας διπλωματούχος ΕΜΠ (1962). Διετέλεσε καθηγητής πολεοδομίας και σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Εργάστηκε σε διάφορα γραφεία εκπονώντας αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες (1964-1995) και διακρίθηκε σε διαγωνισμούς.
 

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και κριτικές βιβλίων για την ελληνική παραδοσιακή και σύγχρονη αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και την εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων.
 

Έχει επίσης γράψει ικανό αριθμό βιβλίων για την νεοελληνική αρχιτεκτονική, την πόλη και την πολεοδομία αλλά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και έχει επιμεληθεί αφιερώματα και μονογραφίες ελλήνων και ξένων αρχιτεκτόνων.

Ο τιμητικός τόμος που παρουσιάστηκε στην Ημερίδα περιλαμβάνει 56 κείμενα διακεκριμένων επιστημόνων με ποικίλη και ενδιαφέρουσα θεματολογία.
 

Στην Ημερίδα αυτή συμμετείχαν 16 ομιλητές, καθηγητές Πανεπιστημίων, αρχιτέκτονες, εικαστικοί και αρχαιολόγοι.
 

Οι ομιλίες κατανέμονται σε τέσσερεις θεματικές ενότητες που αφορούν τον Τιμητικό Τόμο, το Συγγραφικό Έργο, την Διδασκαλία και την Πολυσχιδή Διαδρομή του Δημήτρη Φιλιππίδη. Την Ημερίδα έκλεισε με την ομιλία του ο Δημήτρης Φιλιππίδης.

Η ομιλία εντάσσεται στη θεματική ενότητα "Η πολυσχιδής διαδρομή".

Σγουρός Οδυσσέας Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ

Γεννήθηκε το 1959 στον 'Αγιο Νικόλαο και μεγάλωσε στην Κριτσά απ' όπου κατάγεται. Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου [1977-1983]. Από το 1984 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στον 'Αγιο Νικόλαο και ασχολείται με την εκπόνηση μελετών ιδιωτικών και δημοσίων έργων. Συμμετέχει και έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και τοπικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Έχει δημοσιεύσει έργα του σε ειδικές εκδόσεις και περιοδικά και έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής στην περιφέρεια και την Αθήνα.

Μέλος του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Λασιθίου [1992-2004].

Μέλος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής [Σ.Α.] Λασιθίου [2012-2014].

Ειδικός σύμβουλος στην οργάνωση της έκθεσης «Κρήτη-100 χρόνια Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας» [1913-2013].

Μέλος του Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής Κρήτης & Δωδεκανήσου [2015-].

Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΑΚ [2010-2013] και Γ.Γ. [2013-2016].

Μέλος της Ομάδας εργασίας του ΤΕΕ-ΤΑΚ για τη σύνταξη του φακέλου της Σπιναλόγκας για την UNESCO και της Ομάδας εποπτείας για την καταγραφή 78 ιστορικών οικισμών στο Ν. Λασιθίου και 20 οικισμών στο Δήμο Μαλεβιζίου [2010-2015].

Μέλος της Επιτροπής επεξεργασίας θέσεων του ΤΕΕ-ΤΑΚ για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού πλαισίου [2013-2015].

Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Σόνια Ατσαλή και έχουν δύο γιούς.

Σχετικές ομιλίες