Η Ελένη Αλευρίτου γεννήθηκε στην Πάτρα, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Παθολογοανατομία. Έχει εργαστεί στα νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ και Τζάνειο.
Είναι μέλος ιατρικών εταιρειών και επιστημονικές εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά.
Παράλληλα, έχει μακροχρόνια δραστηριότητα στα πλαίσια μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με θέματα προστασίας περιβάλλοντος και καταναλωτή.
Είναι από τα ιδρυτικά μέλη και πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ. Εκπροσωπεί την Ένωση σε επίσημα εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα, στις πανευρωπαϊκές και διεθνείς ομοσπονδίες καταναλωτικών οργανώσεων, καθώς και το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές καταναλωτικό κίνημα επί συγκεκριμένων αναγκών.
Υπεύθυνη για θέματα υγείας, διατροφής, ασφάλειας-υγιεινής τροφίμων, έχει σημαντική συγγραφική δραστηριότητα η οποία αφορά την εκλαΐκευση των σχετικών επιστημονικών θεμάτων.
Έχει ασχοληθεί με την συγγραφή 4 βιβλίων και πολλών φυλλαδίων και άρθρων.
Έχει εποπτεύσει την εκτέλεση 82 εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων.
Έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις και ομιλίες.
Έχει διατελέσει μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του Υπ. Υγείας, του Συμβουλίου Πιστοποίησης του ΕΛΟΤ, της Επιτροπής Πιστοποίησης Ενώσεων Καταναλωτών.
Έχει εκπροσωπήσει το BEUC (Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών) σε 3 ερευνητικά προγράμματα.