H Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είναι Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας από τον Οκτώβριο 2009.
Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στη Ζαχάρω του Νομού Ηλείας. Είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Από τον Ιανουάριο του 2011 είναι Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Διετέλεσε Αναπληρώτρια Γραμματέας Εθελοντισμού. Πρώτη μεταξύ των Βουλευτών της Ν.Δ σε Ερωτήσεις στη Βουλή για πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης. Μετέχει στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και στην Ειδική Επιτροπή για την Αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Συστήματος. Ανέπτυξε έντονη κομματική δράση από τα φοιτητικά της χρόνια. Υπήρξε μεταξύ άλλων, Μέλος της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Αποφοίτησε αριστούχος από τη Νομική Σχολή Αθηνών και με υποτροφίες ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στη Νομική Σχολή του Georgetown στην Ουάσινγκτον.
Εργάστηκε ως ειδική επιστήμων στο Κέντρο Περιβαλλοντικού Δικαίου και Πολιτικής και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ, καθώς και στο Κέντρο Δικαίου Περιβάλλοντος και Χρήσεων Γης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Εργάστηκε στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Ήταν εμπειρογνώμων στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Ηνωμένα Έθνη σε θέματα Διεθνούς Ανάπτυξης, Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης και Δικαίου της Θάλασσας. Το Μάρτιο του 2011 περιελήφθη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (W.E.F) στους “Young Global Leaders” και πρόσφατα κατετάγη στους “40 under 40” δηλαδή, στις 40 πιο υποσχόμενες προσωπικότητες της ΕΕ κάτω των 40 ετών.
Τον περασμένο Μάιο της απονεμήθη το Βραβείο “Green Star” από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα (U.N.E.P) και το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (O.C.H.A) των Ηνωμένων Εθνών και τον διεθνή οργανισμό “Green Cross International” για τη δράση της στην ανασυγκρότηση περιοχών, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και για το έργο της στην ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας. Για την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική της δράση διεθνώς, αλλά και για την ενασχόλησή της με τα θέματα του απόδημου Ελληνισμού έλαβε το Βραβείο «Αρτεμις» το 2009. Το 2010 της απονεμήθηκε Ειδική Μνεία από το Αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς και το «Βραβείο του Παγκόσμιου Πολίτη για τις πρωτοβουλίες στα ανθρωπιστικά ζητήματα» από την Παγκόσμια Οργάνωση για τα Ορφανά (Orphans International Worldwide). Το 2008 ήταν υποψήφια για το Βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης», για την πρότασή της να ιδρυθεί στην Ελλάδα Κέντρο Κλιματικών Αλλαγών για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Είναι Αντιπρόεδρος του Ευρω-Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών, Ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκλογικού Δικαίου, Eιδική Σύμβουλος της Ελληνικής Ένωσης Βιο-επιστημόνων Αμερικής, Μέλος του Δικτύου Γυναικών Υπουργών και Ηγετών για το Περιβάλλον, του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου για τα Ηνωμένα Έθνη, της Αμερικανικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου, της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων, της Αμερικανικής-Ελληνικής Ένωσης Επαγγελματιών Γυναικών, του Συλλόγου Αποφοίτων των Παν/μίων Columbia, Georgetown στην Ελλάδα.
Έχει παρουσιάσει πλούσιο συγγραφικό έργο διεθνώς και το πλέον πρόσφατο επιστημονικό της άρθρο δημοσιεύτηκε το 2010 από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο: «Η ανάπτυξη και το Μέλλον του Δικαίου των Κλιματικών Αλλαγών».