Ιουν 09, 2017
Middle Palaeolithic highland zone exploitation of the northern Pindos of Western Macedonia
Γλώσσα: Αγγλική
Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Νίκος Ευστρατίου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Α) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Bedford College) πάνω σε θέματα προϊστορίας της Ελλάδας και της Μ. Ανατολής με έμφαση στη Mινωϊκή και Μυκηναϊκή αρχαιολογία, τη Νεολιθική του Ελλαδικού Χώρου, την Κυπριακή Προϊστορία, την Προϊστορία της Ανατολίας και την Εθνοαρχαιολογία. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) από το Institute of Ar¬chaeology του ίδιου Πανεπιστημίου το 1983 με θέμα "Agios Petros - A Neolithic site in Northern Sporades. Aegean relationships during the Neolithic of the 5th millennium BC". Δούλεψε ως αρχαιολόγος στην ΙΘ’ ΕΠΚΑ Κομοτηνής και το 1988 εκλέγεται στη θέση του Λέκτορα της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το 2008 στη θέση του Καθηγητή.
Οι ερευνητικές του δραστηριότητες αφορούν έρευνες πεδίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ανασκαφικά, εθνοαρχαιολογικά και γενικότερα αρχαιολογικά αντικείμενα και ενδιαφέροντα. Πρόκειται συνήθως για μακροχρόνιες ερευνητικές δραστηριότητες τις οποίες σχεδίασε και διηύθυνε ο ίδιος ή σε συνεργασία με συναδέλφους του. Στις αρχαιολογικές του έρευνες ανήκουν με χρονολογική σειρά:
i. η ανασκαφή στο Νεολιθικό οικισμό της Μάκρης στη Θράκη (1988-2008),
ii. το Εθνοαρχαιολογικό Πρόγραμμα στην Ορεινή Ροδόπη (1986-1999),
iii. οι Επιφανειακές Ερευνες στην Πεδιάδα της Ροδόπης (1992-2000),
iv. το Ελληνοισπανικό Ερευνητικό Πρόγραμμα στην Καταλονία της Ισπανίας (2002),
v. το Προϊστορικό Αρχαιολογικό Πρόγραμμα στο ΒΔ Τμήμα του Ν. Γρεβενών (2003-),
vi. οι Εθνοαρχαιολογικές έρευνες στο Σουλτανάτο του Ομάν (2005-2008),
vii. η ανασκαφή στην προ-νεολιθική εγκατάσταση’ Ούριακος’ στη Λήμνο (2009-) και
viii. το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Κύπρου (ανασκαφή στην επι-παλαιολιθική θέση Αγ. Ιωάννης/Βρέτσια-Ρουδιάς στο Τρόοδος) (2009-).
Η στροφή των ερευνητικών του ενδιαφερόντων τα τελευταία χρόνια σε περιοχές εκτός Ελλάδος τον οδήγησαν στο σχεδιασμό Ερευνητικών Προγραμμάτων με αντικείμενο την προϊστορική αρχαιολογία και την εθνοαρχαιολογία σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ. Ανατολής (Κύπρος, Σουλτανάτο του Ομάν). Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί τέσσερα βιβλία, ελληνικά και ξενόγλωσσα, και έχει δημοσιεύσει ένα σημαντικό αριθμό άρθρων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.
Ιουν 09, 2017
Γλώσσα: Αγγλική