Η Δρ. Δήμητρα Φήμη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και ειδικεύτηκε σε θέματα Λογοτεχνίας και Πολιτισμού. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Σχολή Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Ουαλίας στο πανεπιστήμιο του Cardiff. Εκεί έκανε και την διδακτορική της διατριβή με θέμα «The Creative Uses of Scholarly Knowledge in the Writing of J.R.R.Tolkien”. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Cardiff, ως Senior Lecturer της Αγγλικής στο Cardiff Metropolitan University.
Είναι μέλοςτου Higher Education Academy και τηςφοιτητικής οργάνωσης Most Inspiring Lecturer. Είναι επίσης μέλος της εκδοτικής επιτροπής του JournalofTolkienResearch, της επιτροπής συμβούλων των WalkingTreePublishers και επιμελείται συχνά βιβλία και άρθρα συναδέλφων της για λογαριασμό γνωστών διεθνών εκδοτικών οίκων. Ανήκει στους συλλόγους: Folklore Society, Viking Society for Northern Research, Ireland-Wales Research Network και Edwardian Culture Network.
Στα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται:
• Τα έργα του J.R.R. Tolkien
• Η φανταστική λογοτεχνία ( η ιστορία και η εξέλιξη της από την Βικτωριανή εποχή μέχρι σήμερα)
• Η επιστημονική φαντασία στην λογοτεχνία και τον κινηματογράφο
• Παιδική λογοτεχνία και φανταστικό
• Κλασσικοί, Κελτικοί και Βόρειοι μύθοι και παραδόσεις σε λογοτεχνικά κείμενα, ταινίες και στην λαϊκή κουλτούρα
• Μεταφορές λογοτεχνικών έργων στον κινηματογράφο
• Ο Μεσαιωνισμός
Είναι ειδικευμένη στον Τόλκιν και την φανταστική λογοτεχνία. H πρώτη της μονογραφία “Tolkien, RaceandCulturalHistory: FromFairiestoHobbits” (PalgraveMacmillan, 2008) κέρδισε το βραβείο MythopoeicScholarshipAwardinInklingsStudies και είχε συμπεριληφθεί στον τελικό κατάλογο για το βραβείο KatharineBriggsFolkloreAward.
Πρόσφατα συν-επιμελήθηκε την πρώτη κριτική έκδοση πάνω στο δοκίμιο του Tolkien “ASecretVice”, στο οποίο αναπτύσσει τις απόψεις του για την εφεύρεση γλωσσών ως τμήματος της συνεκτικής δόμησης ενός κόσμου. (A Secret Vice: Tolkien on Invented Languages, HarperCollins, 2016). Η τελευταία της μονογραφία “Celtic Myth in Contemporary Children’s Fantasy” εκδόθηκε μόλις, ως τμήμα της σειράς “Critical Approaches to Children's Literature” του οίκου Palgrave Macmillan.
Διδάσκει μια μεγάλη γκάμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων πάνω στο Φανταστικό, την επιστημονική φαντασία, την παιδική λογοτεχνία και τον μεσαιωνισμό. Δέχεται ευχαρίστως αιτήσεις για διδακτορικές διατριβές (Phd) σε όλους αυτούς τους τομείς.