Ο Σταμάτης Γαργαλιάνος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο Ντωφίν Γαλλίας PARIS-IX, κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle-Censier-PARIS-III (θεατρολογία), κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Pantheon-PARIS-II (κοινωνικο-οικονομία).
Είναι πτυχιούχος βασικού πτυχίου Θεατρολογίας από το Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle-Censier-PARIS-III και Οικονομικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (πρώην Α.Β.Σ.Θ.).
Έχει διδάξει ως ειδικός επιστήμονας Π.Δ. 407/80 θεατροπαιδαγωγικά μαθήματα στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο και Θεσσαλίας, κατά τα έτη 1998-2007.
Εχει λάβει μέρος σε πλήθος ελληνικών και διεθνών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με θέματα όπως η Δραματοποίηση, η Θεατρική Αγωγή, η Σημειωτική Θεάτρου, ο Νόμος του Μπωμόλ στις Παρασταστικές Τέχνες και τους επιχορηγούμενους φορείς, η εφαρμογή της θεωρίας του Greimas στο θέατρο κ.ά..
Έχει γράψει ένδεκα μονογραφίες πάνω στην Σκηνοθεσία Θεάτρου, τη Διδασκαλία και Παιδαγωγική του Ηθοποιού, τη Θεατρική Αγωγή, την Οργάνωση Θεατρικών Παραστάσεων, το Μάνατζμεντ Θεατρικών Εκδηλώσεων και πολλά άρθρα πάνω στα ίδια γνωστικά αντικείμενα, σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
Είναι ο υπεύθυνος της Θεατρικής ομάδας "Πολύμορφο" του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία ανέβασε δεκαοκτώ θεατρικές παραγωγές από το 2008 έως σήμερα. Επίσης, των Ομάδων ΦΟΘΚ και "Μανιφέστο" του ΑΠΘ. Με αυτές έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου και στην Φοιτητική Εβδομάδα του ΑΠΘ.
Έχει γράψει δώδεκα θεατρικά έργα, τα οποία παίχθηκαν σε Φλώρινα και Θεσσαλονίκη.
Συμμετέχει σε τρεις ερευνητικές ομάδες με θέματα : η «Κοινωνικο-οικονομική Κατάσταση του ΄Ελληνα Νηπιαγωγού», η «Ταξινόμηση Θεατρικών Παιχνιδιών», η «Καταλογογράφηση Θεατρικών ΄Εργων του ελληνικού και παγκόσμιου Ρεπερτόριου».
Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Βοσπόρου, της Guarda-Πορτογαλία, του Μαρμαρά και του Λαλελί (Beyazit) της Τουρκίας. Είναι ο πρώτος καθηγητής στα ελληνικά χρονικά που επεχείρησε και πέτυχε ταυτόχρονη διδασκαλία (με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) μέσω Skype.