Οκτ 21, 2014
Το ψωμί στην καθημερινή ζωή της Βυζαντινής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας
Μέριανος Γεράσιμος, Γερασίμου Μαριάννα, Μπαλτά Ευαγγελία
Γλώσσα: Αγγλική, Τουρκική (με παράλληλη αγγλική μετάφραση)
Ιστορικός της διατροφής
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαριάννα Γερασίμου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1947. Αποφοίτησε από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο και ειδικεύτηκε στην Εκπαίδευση στο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.
Από το 1973-1984 ήταν συνιδρυτής του εκδοτικού οίκου Gözlem που επικεντρώθηκε στα εκπαιδευτικά και παιδικά βιβλία.
Το 1988 ίδρυσε την Galeri Alfa, την πρώτη γκαλερί που ειδικευόταν σε χαρακτικά στην Κωνσταντινούπολη, και μέχρι το 2006, μέσα από εκθέσεις και κείμενα, προσπάθησε να απεικονίσει την καθημερινή ζωή στην οθωμανική κοινωνία.
Το 2002 έγραψε το βιβλίο Η οθωμανική μαγειρική: 99 παλατιανές συνταγές προσαρμοσμένες στη σύγχρονη κουζίνα (που δημοσιεύθηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ποταμός 2004), η οποία εξετάζει την εξέλιξη της Οθωμανικής κουζίνας. Το βιβλίο εκδόθηκε στα τουρκικά, ελληνικά και αγγλικά και μέχρι σήμερα υπήρξαν 12 εκδόσεις στις τρεις αυτές γλώσσες.
Το 2011 εκδόθηκε το βιβλίο της με τίτλο Η κουλτούρα των τροφίμων στο «Οδοιπορικό» του Εβλιγιά Τσελεμπί. Με βάση το δεκάτομο έργο του Εβλιγιά Τσελεμπί, το βραβευμένο αυτό βιβλίο παρουσιάζει ένα πανόραμα των διατροφικών συνηθειών στην οθωμανική κόσμο του 17ου αιώνα.
Οκτ 21, 2014
Μέριανος Γεράσιμος, Γερασίμου Μαριάννα, Μπαλτά Ευαγγελία
Γλώσσα: Αγγλική, Τουρκική (με παράλληλη αγγλική μετάφραση)