Η Ευαγγελία Χαρμανδάρη ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Γενικής Παιδιατρικής στην Αγγλία και εξειδικεύθηκε στην Παιδιατρική και Εφηβική Ενδοκρινολογία στα Νοσοκομεία Great Ormond Street Hospital for Children και University College Hospital του Λονδίνου. Οι ακαδημαϊκές της σπουδές περιλαμβάνουν Μάστερ Επιστημών στην Κλινική Παιδιατρική και Διδακτορική Διατριβή στην Παιδιατρική και Εφηβική Ενδοκρινολογία, τα οποία χορηγήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University of London). Πραγματοποίησε τις μεταδιδακτορικές της σπουδές στη Μοριακή Ενδοκρινολογία και Κυτταρική Βιολογία στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (National Institute of Child Health and Human Development) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (National Institutes of Health, Bethesda, Maryland) στις ΗΠΑ. Επίσης εργάστηκε ως Διευθύντρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας στα Νοσοκομεία St. James' University Hospital και Leeds General Infirmary, Leeds, UK. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνα παραμονής στην Αγγλία και στις ΗΠΑ.
Από το 2011, είναι μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται στην Α' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’. Τον Ιούλιο του 2015 εξελέγη στο βαθμό του Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο ‘Παιδιατρική-Παιδιατρική Ενδοκρινολογία’. Επίσης, είναι επιστημονική υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Η κ. Χαρμανδάρη είναι Πρόεδρος της Επιτροπής έγκρισης χορήγησης Αυξητικής Ορμόνης του Νοσοκομείου Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’ και μέλος Ευρωπαΐκών Εταιρειών σχετικά με την ασφάλεια χορήγησης Αυξητικής Ορμόνης σε παιδιά και εφήβους. Επίσης, είναι μέλος των Clinical Practice Committee και ESPE Science School της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας (European Society for Pediatric Endocrinology, ESPE).
Έχει δημοσιεύσει 80 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, οι οποίες έχουν λάβει ~2500 αναφορές (h-index=28, total impact factor=450). Επίσης, έχει δημοσιεύσει 1 βιβλίο, 40 κεφάλαια σε βιβλία, και 120 περιλήψεις σε διεθνή συνέδρια. Το 2007 τιμήθηκε για την έρευνά της με το "Henning Andersen Prize" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας (European Society for Pediatric Endocrinology, ESPE).