Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κακαβάς Γεώργιος

Γενικός Διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού, Υπουργείο Πολιτισμού

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δρ. Γεώργιος Κακαβάς σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με «άριστα». Κατέχει επίσης πτυχίο με «άριστα» της Θεολογικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα και διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία της Τέχνης από το Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Η διδακτορική του διατριβή: Dionysios of Fourna. Artistic Creation and Literary Description εκδόθηκε στο Leiden της Ολλανδίας τo 2008. Έχει αναδειχθεί υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Σαριπολείου Κληροδοτήματος Αριστούχων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Harvard.

Το 1992 εισήχθη πρώτος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει εργαστεί ως επιμελητής σε πολλές Εφορείες Αρχαιοτήτων, Διευθύνσεις και Μουσεία, και ως Προϊστάμενος στην 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο Νομισματικό Μουσείο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο. Υπήρξε Διευθυντής πλήθους ανασκαφικών ερευνών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και έχει οργανώσει πολλά Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε πλήθος διεθνών και τοπικών επιστημονικών συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει δώσει σειρά συνεντεύξεων για την τέχνη και τον πολιτισμό στο διεθνή και ελληνικό τύπο, τηλεόραση και ραδιόφωνο, καθώς και σε ιστότοπους. Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση σημαντικών εκθέσεων αρχαιοτήτων και έργων τέχνης σε Μουσεία, Πινακοθήκες και Πολιτιστικά Κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας επιμεληθεί την έκδοση πολλών από τους συνοδευτικούς τους καταλόγους.

Υπήρξε ερευνητής της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας υπό την εποπτεία του Ακαδημαϊκού Μανόλη Χατζηδάκη, του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών του Dumbarton Oaks της Ουάσιγκτον υπό την εποπτεία της Ακαδημαϊκού Αγγελικής Λαΐου, και ειδικός επιστήμονας στην έδρα της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την εποπτεία του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου. Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης, Ερευνητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών του Dumbarton Oaks, του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Cornell και της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, του τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Ως Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS έχει οργανώσει σεμινάρια και ημερίδες αφιερωμένες στην προστασία και αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Έχει διοργανώσει τα Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια: «Ο Θεσμός της Χορηγίας από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα» το 2014 στη Θεσσαλονίκη, «Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα στην Αττική και τον Αρχαίο Κόσμο» το 2015 στην Αθήνα, «Διεθνής Διημερίδα Νομισματικής Μάντω Οικονομίδου» το 2016 στην Αθήνα, “Future-proofing numismatics in museums: issues of conservation and collections management” το 2018 στην Αθήνα.

Είναι μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, της Society for the Promotion of Byzantine Studies, της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του ICOMOS Cultural Routes, του Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, της Επιστημονικής Επιτροπής Εκδόσεων του ΤΑΠΑ, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», ενώ υπήρξε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

ΟΜΙΛΙΕΣ