Καραγεώργου Βίκυ
Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Διεθνών,Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Δρ. Βασιλική (Βίκυ) Καραγεώργου γεννήθηκε στη Λάρισα 1972 και τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Ελασσόνα. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1990-1994), από όπου και αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 8,33. Συνέχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολωνίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1995-1997), από όπου απόκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο ευρωπαϊκό δημόσιο δίκαιο με βαθμό άριστα (summa cum laude). Έλαβε υποτροφία για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής από το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Το 2002 της απονεμήθηκε ο τίτλος της διδάκτορος του δικαίου μετά την εκπόνηση της διατριβής της στο ευρωπαϊκό δίκαιο περιβάλλοντος με βαθμό πάρα πολύ καλά (magna cum laude). Η διατριβή δημοσιεύτηκε στον έγκριτο εκδοτικό οίκο “Nomos Verlag” στη σειρά “Frankfurter Studien zum Umweltrecht”. Διαθέτει άριστη γνώση της αγγλικής (Proficiency Michigan) και της Γερμανικής Γλώσσας.
Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Προηγουμένως, ήταν Λέκτορας με γνωστικό αντικείμενο «Ευρωπαϊκό Διοικητικό Δίκαιο» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Μάϊο του 2013 στο Γενικό Τμήμα Δικαίου και από τον Ιούλιο του 2013 στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του εν λόγω Πανεπιστημίου).
Είναι Δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα δημοσίου δικαίου, δικαίου περιβάλλοντος και πολεοδομικού δικαίου. Έχει διατελέσει Ειδική επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη στον Κύκλο Προστασίας του Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής. Στα 5 έτη της εργασίας της στο Συνήγορο του Πολίτη η Βίκυ Καραγεώργου χειρίστηκε μια σειρά υποθέσεων που σχετίζονται με την παραβίαση της ευρωπαϊκής και εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, της πρόσβασης των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και της συμμετοχή του κοινού στις σχετικές με το περιβάλλον διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Επίσης, έχει διατελέσει Ειδική επιστημονική συνεργάτης στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ για θέματα ευρωπαϊκού δικαίου περιβάλλοντος. Αντικείμενα δράσης: 1) συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών στην ελληνική έννομη τάξη 2) συμμετοχή σε διεθνείς διασκέψεις (Παγκόσμια Διάσκεψη του Γιοχανεσμπουργκ, 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα νερά) και σε Συμβούλια Υπουργών Περιβάλλοντος 3) συμμετοχή στην Διυπουργική Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ (1ο εξάμηνο 2003).
Στα πεδία του ερευνητικού της ενδιαφέροντος εντάσσονται το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο περιβάλλοντος, το ευρωπαϊκό διοικητικό δίκαιο, το πολεοδομικό δίκαιο και το δίκαιο της ενέργειας.