Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 150 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά και έχει 3500 αναφορές (Δεκ. 2016).
Είναι Associate Editor του περιοδικού διατροφικής τοξικολογίας Food and Chemical Toxicology.
Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Eatwalk που εχει αντικείμενο τα βιολειτουργικά τρόφιμα.
Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην ΕΕ.
Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανη στο ΠΘ.
Είναι μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εμπειρογνωμώνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.