Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κούρου Ασημίνα

Δρ. Γεωλόγος - Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης του Ο.Α.Σ.Π.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ασημίνα Κούρου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Το 1991 απέκτησε τη Διδακτορική της Διατριβή από το Τμήμα Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, με υποτροφία του ΙΚΥ.
Από το 1993 έως το 1997 εργάστηκε ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το 1997 διορίστηκε στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μέσω ΑΣΕΠ. Από το 2011 είναι Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης του ΟΑΣΠ. Σήμερα είναι Αναπλ. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του ΟΑΣΠ.

Διδακτική εμπειρία
Έχει αποκτήσει την Εκπαιδευτική Επάρκεια Εκπαιδευτή Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης μετά από επιτυχή συμμετοχή της στη διαδικασία Πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ.
Έχει ενημερώσει και επιμορφώσει διάφορες ομάδες - στόχους (στελέχη υπηρεσιών, εκπαιδευτικούς, εθελοντές, εργαζόμενους, φοιτητές κά,) σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και πολιτικής προστασίας. Τα τελευταία 20 χρόνια είναι εισηγήτρια σε περισσότερα από 1500 σεμινάρια και ημερίδες του ΟΑΣΠ, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, του ΥΠΕΠΘ/ Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, του Κοινωνικού Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ, του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης κ.ά.
Διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» (2015 – σήμερα). Το 2019 ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια στο Δι-ιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών» του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1987 έως και το 1991 συμμετείχε στα Εργαστηριακά Μαθήματα Φοιτητών του Τομέα Ορυκτολογίας – Πετρολογίας – Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Έχει επιβλέψει την εκπόνηση περισσότερων από 25 μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και τουλάχιστον 15 πρακτικών ασκήσεων προπτυχιακών φοιτητών.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Είναι Επιστημ. Υπεύθυνος του Ο.Α.Σ.Π. σε πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα (Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους, Σεισμόπολις, IDIRA, RACCE, E-PreS, EVANDE, Τηλέμαχος κ.ά.). Είναι εμπειρογνώμονας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και σε έργα του ΕΚΔΔΑ, καθώς και αξιολογητής προτάσεων έργων της ΓΓΕΤ και εργασιών σπουδαστών της ΕΣΔΔΑ.
Είναι Εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και έλαβε μέρος σε δύο δράσεις του προγράμματος «Exchange of Experts» του Μηχανισμού. Συμμετέχει σε ασκήσεις πολιτικής προστασίας (σε 6 ευρωπαϊκές ασκήσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το European Civil Protection Financial Instrument και σε δεκάδες ασκήσεις ετοιμότητας σχολείων, Ιδρυμάτων ή άλλων εργασιακών χώρων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).
Έχει λάβει μέρος σε πολλές αποστολές του Ο.Α.Σ.Π. στον ελληνικό χώρο μετά από σεισμικά συμβάντα (Αθήνα 1999, Ανδραβίδα 2008, Ρόδος 2008, Ρεγκίνιο 2013, Κεφαλονιά 2014, Λευκάδα 2015, Λέσβος 2017 κ.λπ.).

Συγγραφικό Έργο
Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από 40 βιβλίων - σημειώσεων - εντύπων, 2 CD-ROM, πρότυπων εισηγήσεων, εκπαιδευτικού υλικού για επιμόρφωση με e-learning διαδικασία και σειράς τηλεοπτικών κοινωνικών μηνυμάτων που εκδόθηκαν από τον ΟΑΣΠ, το ΕΚΔΔΑ, το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας-Κέντρο Γαία, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης κλπ. Τα δύο CD-ROM διακρίθηκαν με το ευρωπαϊκό βραβείο «Comenius EduMedia Awards».
Έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά εθνικών και διεθνών συνεδρίων με κριτές, καθώς και δεκάδες ανακοινώσεις σε συνέδρια. Η τρέχουσα ερευνητική και συγγραφική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην αναγνώριση αναγκών και απαιτήσεων διαφόρων ομάδων του πληθυσμού σε θέματα διαχείρισης κινδύνων, στις παραμέτρους που τις επηρεάζουν και στον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της ετοιμότητας του πληθυσμού για περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε εργασιακό και κοινοτικό επίπεδο.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια εγχειρίδια, βιβλία και λοιπό εκπαιδευτικό υλικό:
Κούρου A. (2019): «Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Kινδύνου στις Σχολικές Μονάδες», Ο.Α.Σ.Π., ms design, 29 σελ.
Κούρου A. (2017): «Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Kινδύνου στους Παιδικούς Σταθμούς», Ο.Α.Σ.Π., ms design, 28 σελ.
Κούρου A. (2015): Εκπαιδευτικό υλικό (σημειώσεις, πρότυπες παρουσιάσεις, εργασίες κ.λπ.) για το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών εκπροσώπων εργαζομένων στο Δημόσιο» του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ και του Κοινωνικού Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ.
Κούρου Α., Μπάκας Κ., Ιωακειμίδου Α. (2015): Έντυπο «Σεισμός και Εργασιακοί Χώροι», Ο.Α.Σ.Π., ms design, 20 σελ.
Κούρου Α. (2007): Β΄ Έκδοση επικαιροποιημένη του Βιβλίου: «Σεισμός - Η Γνώση είναι Προστασία», Ο.Α.Σ.Π., Access, των: Κούρου Α., Παπαδάκης Π., Παναγιωτοπούλου Δ., Πανουτσοπούλου Μ. (1999), 103 σελ.
Κούρου A., Πανουτσοπούλου M., Παύλου A. (2006): Βιβλίο «Η Γη χορεύει. Μύθοι και Αλήθειες απ’ όλο τον κόσμο για τους σεισμούς», Πατάκης, Αθήνα, 39 σελ.
Κούρου A., Πανουτσοπούλου M., Βαγγελάτου Ο., Μπεργιαννάκη Ι., Πετρόπουλος Ν., Παρχαρίδης Ι., Κουσκουνά Β. (2006): Βιβλίο «Σεισμοί και Άνθρωπος. Ενημέρωση – Προστασία – Αποκατάσταση», Πατάκης, Αθήνα, 40 σελ.
Κούρου Α. (2004): Έντυπο: «Σεισμοί», Πρόγραμμα «Άνθρωπος και Περιβάλλον τον 21ο αιώνα. Τα Κρίσιμα Προβλήματα», Κέντρο Γαία - Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Λιβάνης.
Κούρου Α. (2002): Σχεδιασμός – Κείμενα - Επιμέλεια Ύλης της Διαδραστικής Ενότητας της Ιστοσελίδας του Ο.Α.Σ.Π. «Για Μικρούς και Μεγάλους», (http://kids.oasp.gr), η οποία βραβεύτηκε το 2011 με το 3ο Εθνικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού «Best Children’s Online Content» (Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και Υπουργείο Παιδείας).

ΟΜΙΛΙΕΣ