Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Lloyd Geoffrey

Καθηγητής Φιλοσοφίας και Κλασσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Sir Geoffrey Lloyd γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1933 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εξελέγη Εταίρος στο King’s College και συνετέλεσε καθοριστικά στην απόφαση για την εισαγωγή γυναικών σε ένα από τα παλαιότερα Κολέγια του Πανεπιστημίου Cambridge όπως το King’s. Εξελέγη, επίσης, Εταίρος και στη συνέχεια Πρόεδρος του Darwin College. Από το 1983 ως το 2000, κατείχε την Έδρα Αρχαίας Φιλοσοφίας και Επιστήμης. Μετά τη συνταξιοδότηση του, το έτος 2000 εργάζεται στο Needham Research Institute, ερευνητικό ινστιτούτο για τις επιστήμες στην Άπω Ανατολή, που οφείλει το όνομά του του στον Joseph Needham, ερευνητή της ιστορίας της Κινεζικής Επιστήμης και πρωτεργάτη της ίδρυσης της UNESCO. Ο καθηγητής Lloyd ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954 και παρέμεινε ένα χρόνο στην Αθήνα μαθαίνοντας τη νέα ελληνική γλώσσα. Πολύ αργότερα, το 1987, επισκέφθηκε την Κίνα, και το ταξίδι αυτό αποδείχθηκε σταθμός για τις μελέτες του, αφού του άνοιξε το δρόμο στην εκμάθηση της κλασικής κινεζικής γλώσσας και στη συγκριτική μελέτη της αρχαίας ελληνικής και της κινεζικής επιστήμης.

Ο Καθηγητής Lloyd υπήρξε ο πρώτος Επισκέπτης Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης στο Ινστιτούτο για την Ιστορία των Φυσικών Επιστημών (Πεκίνο, 2001), ενώ διετέλεσε επίσης επισκέπτης Καθηγητής στο Beijing Daxue (1987) και στο Sendai (1991). Έχει δώσει διαλέξεις σε όλον τον κόσμο, στην Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελλάδα), στην Άπω Ανατολή (Κίνα, Ιαπωνία), στην Αυστραλασία και στην Βόρεια Αμερική (στα Πανεπιστήμια Stanford, Berkeley, Cornell, Harvard, Princeton, Yale, Chicago, κ.ά.).

Έχει δημοσιεύσει 19 βιβλία και έχει επιμεληθεί άλλα 4, πολλά από τα οιποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 γλώσσες. Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει περίπου 140 άρθρα, ενώ ανήκει στη συντακτική επιτροπή 10 περιοδικών συμπεριλαμβανομένων των Studies in the History and Philosophy of Science, Journal of the History of Astronomy, Physis, History of the Human Sciences, Arabic Sciences and Philosophy, Endoxa και Antiquorum Philosophia.

Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις: Eίναι Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, έχει τιμηθεί με το Sarton Medal, είναι Επίτιμο Αντεπιστέλλον Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, είναι Επίτιμος Συνεργάτης στο Darwin College και Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χρίστηκε Ιππότης για «τις υπηρεσίες του στην ιστορία της σκέψης» το 1997 και έλαβε το μετάλλιο Kenyon για τις Κλασσικές Σπουδές από τη Βρετανική Ακαδημία το 2007.

ΟΜΙΛΙΕΣ