Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μαλαφάντης Κωνσταντίνος Δ.

Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ - Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Είναι Καθηγητής Παιδαγωγικής και Λογοτεχνίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, Διευθυντής του Τομέα Επιστημών της Αγωγής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της ίδιας Σχολής με τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής», με δύο κατευθύνσεις: α) «Διδασκαλία και Μάθηση» και β) «Ψυχοπαιδαγωγική της Ανάγνωσης, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό» και Επιστημονικός και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος «Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση στις Επιστήμες της Αγωγής και τις Κοινωνικές Επιστήμες» στο Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. – ΕΚΠΑ.

Είναι επίσης Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της European Educational Research Association (EERA), Διευθυντής Σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού Παιδαγωγική Επιθεώρηση της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, Διευθυντής Σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού MusEd, Μουσείο-Σχολείο-Εκπαίδευση, που εκδίδει το «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης», Member of the Scientific Commitee της Διεθνούς Ηλεκτρονικής Περιοδικής Έκδοσης Sciences of Education, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού Θεωρία και Έρευνα στις Επιστήμες της Αγωγής, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Εκδόσεως του επιστημονικού περιοδικού Κοινωνία, που εκδίδει η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων, Ειδικός Σύμβουλος Εκδόσεως του περιοδικού Νέα Παιδεία, που εκδίδει η Επιστημονική Ένωση «Νέα Παιδεία» και Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Διαδρομές στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Τα θεωρητικά και ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η παιδαγωγική διάσταση της λογοτεχνίας, η σχέση του παιδιού με την ανάγνωση, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, η παιδική λογοτεχνία, το παραμύθι και η διδασκαλία του, η Μουσειοπαιδαγωγική, η Ιστορία της Νεοελληνικής Παιδείας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός.

Είναι συγγραφέας δεκατριών ακαδημαϊκών βιβλίων και έχει συνεισφέρει στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία με μελέτες και έρευνές του, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή παιδαγωγικά και φιλολογικά περιοδικά.

Μπορείτε να βρείτε το προφίλ του ομιλητή στους ακόλουθους συνδέσμους:
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Academia
ResearchGate
Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος
E-learning

ΟΜΙΛΙΕΣ