Ο Γεώργιος Μητακίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Πήρε Master’s Ηλεκτρολόγων Μηχανικών το 1968 και διδακτορικό στην Μαθηματική Λογική από το Πανεπιστήμιο Cornell το 1971. Άσκησε ακαδημαϊκή καριέρα στις ΗΠΑ στο MIT, στο Cornell και στο Πανεπιστήμιο του Rochester έως το 1979, οπότε επέστρεψε στην Ελλάδα αφού εξελέγη Τακτικός Καθηγητής στην Έδρα Μαθηματικής Λογικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Από το 1984 και μετά έχει αναλάβει διάφορες αρμοδιότητες σε Ευρωπαϊκούς οργανισμούς με ευθύνη για την διαμόρφωση πολιτικών Έρευνας και Ανάπτυξης και διεθνούς συνεργασίας. Ίδρυσε και διεύθυνε το πρόγραμμα για τη Βασική Έρευνα και τις Διεθνείς Επιστημονικές Σχέσεις στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1988 έως το 1993. Διετέλεσε διευθυντής του προγράμματος ESPRIT (European Strategic Programin In formation Technologies) από 1993 μέχρι την ολοκλήρωση του το 1998 και εν συνεχεία του προγράμματος IST (Information Society Technologies, 1998-2002).
Έχει εκδώσει πολυάριθμα άρθρα και βιβλία στους τομείς της Μαθηματικής Λογικής, της Πληροφορικής και της Στρατηγικής έρευνας και ανάπτυξης του Διαδικτύου, ενώ είναι συχνά προσκεκλημένος ομιλητής μεγάλων διεθνών συνέδριων. Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Newcastle-upon-Tyne, του Πολυτεχνείου του Βουκουρεστίου, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ρώσικης Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και επίτιμο μέλος της Ρουμανικής Ακαδημίας των Επιστημών. Έχει λάβει τιμητικό μετάλλιο από τη Βουλγαρική Ακαδημία Φυσικών Επιστημών και βραβείο αναγνώρισης από την Πολωνική Κοινωνία της Πληροφορίας για τις προσπάθειές του για την οικοδόμηση της συνεργασίας στο χώρο της Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Nokia και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τηλεπικοινωνιών για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη και τη διάδοση νέων τεχνολογιών της πληροφορίας και του Διαδικτύου στην Ευρώπη.
Έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην καθιέρωση του World Wide Web διεθνώς το 1993. Τώρα είναι Πρόεδρος του Digital Enlightenment Forum και Σύμβουλος Διεθνών Οργανισμών. Τα τρέχοντα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν την Επιστήμη του Διαδικτύου (Web Science) και ειδικότερα θέματα ασφάλειας και αξιοπιστίας του Διαδικτύου καθώς και την προώθηση του Ψηφιακού Διαφωτισμού.