Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μπεριάτος Ηλίας

Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρ. Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ηλίας Μπεριάτος  απέκτησε δίπλωμα αρχιτέκτονα-μηχανικού από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ. Συνεχίζοντας τις σπουδές του στην Γαλλία με υποτροφία του ΙΚΥ απέκτησε  μεταπτυχιακό δίπλωμα στη πολεοδομία, την Χωροταξία και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου της Σορβόννης του Παρισιού (Paris-IV-Sorbonne-1982)  και αργότερα διδακτορικό δίπλωμα στη χωροταξία και γεωγραφία του ίδιου Πανεπιστημίου (1979). Επίσης απέκτησε πτυχίο Ανθρωπογεωγραφίας του Πανεπιστημίου Paris-X-Nanterre (1981). Από το 1996 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής και από το 2003 είναι τακτικός καθηγητής χωροταξικού - περιβαλλοντικού σχεδιασμού και Γεωγραφίας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Υπήρξε Μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει επίσης στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου (1990-94), στο Τμήμα Διαχείρισης Αγροτικού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΠΘ, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΕΜΠ καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (2002-04 και 2012-13)). Επίσης  δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Renmin University, Πεκίνο (1996), στο Dipartimento di Architettura e  Planificazione  Territoriale του πανεπιστημίου της Βologna (2005) και στο κρατικό πανεπιστήμιο  καθώς και στο Ινστιτούτο Γεωγραφίας της Ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών στο Βουκουρέστι (2006). Έχει δώσει διαλέξεις και μαθήματα σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού (ΗΠΑ Oregon, Portland state university, Λος Άντζελες ), Αγγλία (Μάντσεστερ), Αυστραλία (Πανεπιστήμια στο Perth, Sydney), Γαλλία (Παρίσι, Μονπελιέ), Ιταλία (Bologna, Κατάνια, Συρακούσες), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Κίνα (Πεκίνο), Ταϋλάνδη (Μπανγκόκ), Ιαπωνία (Τόκιο), Σενεγάλη (Ντακάρ) κλπ) καθώς και σε ελληνικά Πανεπιστήμια (ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πάντειο, Π. Αιγαίου, Π. Πειραιά κλπ), κυρίως σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Έχει τιμηθεί το 1997 από το WWF ως Leader for a Living Planet- 2000. Από το 2004 είναι Fellow στο Wessex Institute of Technology- UK, το 2005 του απονεμήθηκε (από κοινού με την Α. Γοσποδίνη) το Βραβείο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Σχολών Χωροταξίας (The AESOP Prize for Best Published Paper) και το 2010 στη Μόσχα βραβεύθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης (CEMAT) για τη συμβολή του στην προώθηση της χωροταξίας και την προστασία του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.
 
Έχει επιμεληθεί ή συγγράψει μόνος ή με άλλους 28 βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 130 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά επιστημονικών  συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Εχει πραγματοποιήσει πάνω από 50 ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις  πάνω σε θέματα της ειδικότητάς του. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή και ερευνητική του δραστηριότητα έχει αναπτύξει διεθνή επιστημονική και κοινωνική δράση ως αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ISOCARP  2001- 2008), ως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) από το 2005 έως το 2009 και ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ECTP) από το 2005 έως το 2009. Επίσης είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου διαφόρων φορέων  όπως του Ιδρύματος Αντώνη Τρίτση, του Κέντρου Μελετών Ιονίου κ.ά. Τα τελευταία είκοσι χρόνια αρθρογραφεί στον αθηναϊκό τύπο πάνω σε επίκαιρα ζητήματα πολεοδομικού –χωροταξικού σχεδιασμού και προστασίας του περιβάλλοντος.
 
Έχει κατά καιρούς διατελέσει: Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος - ΥΧΟΠ (1981-85), Νομάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης (1985-89), Επιστημονικός  Σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1992-96), Γενικός Γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (1996-98), Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ (1998-2001), Πρόεδρος επιτροπής ΗΑΒΙΤΑΤ και Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Απονομής Οικολογικού Σήματος (ΑΣΑΟΣ) (1998-2001).   Γνωρίζει τη γαλλική, αγγλική και ιταλική γλώσσα.

ΟΜΙΛΙΕΣ