Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παπαγιαννακόπουλος Θαλής

Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Μοριακής Ογκολογίας και Ανοσιολογίας Όγκων, Ιατρική Σχολή, New York University

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Θαλής Π. Παπαγιαννακόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Μοριακής Ογκολογίας και Ανοσιολογίας Όγκων στην Ιατρική Σχολή του New York University (NYU). Η έρευνά του επικεντρώνεται στη μελέτη της γενετικής του καρκίνου του πνεύμονα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών.

Γεννήθηκε το 1982 στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα. Το 2004 απέκτησε πτυχίο στη Μοριακή Γενετική από το University of Sussex. Το καλοκαίρι του 2004 μετέβη στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., όπου εργάσθηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Scripps, ενώ από το 2005 συνέχισε με υποτροφία τις διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Βιολογίας του University of California, Santa Barbara.

Μετά το πέρας των διδακτορικών σπουδών του εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Koch του ΜΙΤ στη Βοστώνη υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή Καθηγητή T. Jacks για τα έτη 2010-2015. Μελέτησε τους μοριακούς μηχανισμούς που συμβάλλουν στον καρκίνο σε επίπεδο οργάνων, χρησιμοποιώντας αυτόχθονα μοντέλα καρκίνου σε ποντίκια. Πρωτοπόρησε στην εφαρμογή της καινοτόμου τεχνικής CRISPR/Cas9 για τη μελέτη του μηχανισμού του γονιδιώματος του καρκίνου του πνεύμονα. Ανέπτυξε νέα μοντέλα καρκίνου του πνεύμονα με βάση τις σχετικές κλινικές μεταλλάξεις, όπως επίσης και μια πλατφόρμα για να χαρακτηρίσει γρήγορα τη λειτουργία των γονιδίων που εμφανίζουν μετάλλαξη στον καρκίνο του πνεύμονα και, ως εκ τούτου, μοντέλα σύνθετων γενετικών υποτύπων που παρατηρούνται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής στο New York University (NYU), ενώ από τον Μάιο του 2020 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής.

Το εργαστήριό του χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα μοντέλα ποντικιών καρκίνου του πνεύμονα, τα οποία ανακεφαλαιώνουν τη γενετική, την ιστολογική εξέλιξη και το μικροπεριβάλλον των ιστών. Χρησιμοποιώντας τόσο μοντέλα ποντικών όσο και ανθρώπινα δείγματα, απέδειξε τον ρόλο των μεταλλάξεων στη μεσολάβηση του μεταβολικού επαναπρογραμματισμού των κυττάρων κατά την εξέλιξη του όγκου. Το εργαστήριό του εφαρμόζει έναν συνδυασμό γενετικών και βιοχημικών προσεγγίσεων για τον εντοπισμό μεταβολικών διεργασιών που μπορούν να αξιοποιηθούν χρησιμοποιώντας νέες στοχευμένες θεραπείες. Από την ίδρυση του εργαστηρίου του, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των προσεγγίσεων τους για να χαρακτηρίσει ένα σημαντικό γενετικό υποσύνολο του αδενοκαρκινώματος των πνευμόνων με μεταλλάξεις NRF2 / KEAP1.

Έχει λάβει σειρά υποτροφιών, βραβείων και τιμητικών διακρίσεων, όπως το 2013-2014 το βραβείο Lung Cancer Research Foundation, το 2013-2015 Hope Funds for Cancer Research Fellow, το 2011-2013 American Cancer Society Fellow, το βραβείο K22 Career Development, National Institute of Health USA, το 2015 το Βραβείο Αριστείας της Ακαδημίας Αθηνών, το American Cancer Society Research Scholar Grant, καθώς και τα βραβεία R01 και MERIT R37 από το National Institute of Health/National Cancer Institute USA.

ΟΜΙΛΙΕΣ