Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παππάς Βασίλης

Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (2013+). Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Παν/μιου Πατρών (1980), Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών (1991) με ερευνητικό αντικείμενο την «Πληροφορική στον Σχεδιασμό του χώρου». Διατέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής (2007-13) και Επίκουρος Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα (2002 - 07), Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1998 – 2002) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμογών της Πληροφορικής στο Σχεδιασμό του Χώρου του ίδιου Πανεπιστημίου  (2000 – 02).

Έχει διατελέσει αξιολογητής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων IMPACT, INFO2000, City of Tomorrow και Ερευνητικών προτάσεων για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Πολωνίας (2013).  Επιστημονικός υπεύθυνος και εκπαιδευτής, σε θέματα Πολεοδομίας και ΓΣΠ, στελεχών των Δήμων και Κοινοτήτων της Π.Γ.Δ.Μ. στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της χώρας (2007-08). Ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα πληροφορικής της Ευρωπαϊκής ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος Phare/Obnova για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής στατιστικών πληροφοριών (Στατιστική Υπηρεσία) του Μαυροβουνίου (2001), Βοσνίας,  Ερζεγοβίνης (1999 – 2000, 2002) και  Αλβανίας (2002). Συνεργάτης - Σύμβουλος στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 1993 - 94), στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (1995) και στο Δήμο Πατρέων (1996-97). Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας μελετών, σχεδιασμού και ανάπτυξης ΜΕΤΡΟΝ (1993-98). Ιδρυτικό μέλος (1998+) και Πρόεδρος (2009-12) της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών HellasGIs.

Το 2009 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο διεθνή ανοικτό διαγωνισμό ιδεών και προτάσεων του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου», για την ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Ηλείας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως επικεφαλής πολυμελούς επιστημονικής ομάδας.

Το διδακτικό του έργο, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, επικεντρώνεται στη διδασκαλία θεμάτων που αφορούν τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, τη Χαρτογραφία, τη Χωροταξία, και τις εφαρμογές της Πληροφορικής στο Σχεδιασμό του χώρου. Επιβλέπων σημαντικού αριθμού διπλωματικών εργασιών ή μεταπτυχιακών εργασιών εξειδίκευσης, και μέλος τριμελών επιτροπών επίβλεψης διδακτορικών διατριβών. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από εβδομήντα εργασίες ενώ έχει εκτεταμένο ερευνητικό και μελετητικό έργο έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερα από σαράντα πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα, ή συναφείς ευρωπαϊκές επιστημονικές δραστηριότητες. Έχει εκπονήσει, ως κύριος μελετητής, περισσότερες από εικοσιπέντε χωροταξικές και άλλες συναφείς μελέτες.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις εφαρμογές της πληροφορικής στο σχεδιασμό του χώρου (Βάσεις Δεδομένων, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών) και τον Σχεδιασμό του χώρου γενικότερα.

ΟΜΙΛΙΕΣ