Είναι Καθηγητής στον Τομέα Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών, της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, Πρόεδρος της Σχολής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Οι ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα επεξεργασίας μεταλλευμάτων και της εξαγωγικής μεταλλουργίας, την τεχνοοικονομική αξιολόγηση νέων παραγωγικών διαδικασιών και τη σύνθεση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από μεταλλεύματα και βιομηχανικά ορυκτά για την κατασκευαστική βιομηχανία. Έχει συγγράψει και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 114 άρθρων σε Διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.
Είναι μέλος της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει πρόσφατα να βοηθήσει την Κοινότητα να αναπτύξει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα που αφορούν στον τομέα των πρώτων υλών.
Διαθέτει σημαντική εμπειρία στον συντονισμό και τη διεκπεραίωση ερευνητικών προγραμμάτων στο γνωστικό του αντικείμενο. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει είτε ως συντονιστής είτε ως εταίρος σε 57 Ευρωπαϊκά και 10 Εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Υπήρξε συντονιστής δύο μεγάλων Θεματικών Δικτύων (Networks) χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε., EUROTHEN (European Thematic Network on Extractive Industries) και OSNET (Thematic Network on Ornamental Stones) ενώ συμμετείχε και στο NESMI (Network on European Sustainable Mining and Processing Industries). Στόχος αυτών των προγραμμάτων ήταν η ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού δικτύου βιομηχανιών, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με κοινό ενδιαφέρον στην εκμετάλλευση των πρώτων υλών.
Διαθέτει 3 πατέντες (2 Διεθνείς και 1 Εθνική) που σχετίζονται με τεχνολογίες επεξεργασίας ορυκτών ενώ έχει επίσης διακριθεί με το 3ο Βραβείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για τη περίοδο 1995-2001, για την πιο επιτυχημένη πατέντα σχετικά με τη παραγωγή μονοένυδρης αλουμίνας με τη μέθοδο Bayer.