Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πλάτωνος - Γιώτα Μαρία

Αρχαιολόγος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Γιώτα - Μαρία Πλάτωνος γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης από γονείς Αρχαιολόγους, Φοίτησε σε σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε αρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 1974-1978. Εισήχθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν διαγωνισμού το 1979 και υπηρέτησε στις Αρχαιολογικές Εφορείες Πατρών,Ηρακλείου Κρήτης, Αγ. Νικόλάου Κρήτης, Γ΄ Εφορεία Αθηνών και Β΄ Εφορεία Αττικής, από όπου συνταξιοδοτήθηκε τον Απρίλιο του 2010.  Συμμετείχε ως φοιτήτρια στις ανασκαφές του μινωικού ανακτόρου της Ζάκρου, στην ανασκαφή του μινωικού οικισμού στο Ακρωτήρι Θήρας, στην ανασκαφή του ιερού του Απόλλωνα Μαλεάτα στην Επίδαυρο, και στην ανασκαφή μινωικού νεκροταφείου στο Φουρνί Αρχανών.
 
Ως αρχαιολόγος υπάλληλος στο Υπουργείο Πολιτισμού διενήργησε πολλές σωστικές ανασκαφές στην Πάτρα, την Αθήνα (Λένορμαν, Ιερά Οδός), την περιοχή της Βούλας  και την ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών (Αχαρναί, Μεταμόρφωση, Άνω Λιόσια, Καματερό, Φυλή, Πετρούπολη, Κηφισιά, Κάτω Κηφισιά, Περιστέρι, Αιγάλεω, κ.α), καθώς και στην περιοχή της Παλλήνης και του Γέρακα όπου διενήργησε την συστηματική ανασκαφή των θεμελίων του ναού της Παλληνίδας Αθηνάς.
 
Λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί το 2007, ευτύχησε να ανακαλύψει και να ανασκάψει τμήμα του αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά Αρχαιολογικά Συνέδρια και Ημερίδες και έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Αθήνα και τις Αχαρνές. Έγραψε το βιβλίο: Αχαρναί. Ιστορική και τοπογραφική επισκόπηση των αρχαίων Αχαρνών, των γειτονικών τους δήμων και των δήμων της Πάρνηθας, Αχαρναί 2004.
 
Συμμετείχε στα συλλογικά έργα: Ειλαπίνη, τιμητικός τόμος για τον καθηγητή Ν. Πλάτωνα, με το άρθρο «Γλάστρες και ανθοδοχεία στον Μινωϊκό Κόσμο», Ηράκλειο 1987, στον τόμο Γ. Σταϊνχάουερ Αττικής Οδού Περιήγησης, με τα «Περιοχή Δήμου Αχαρνών» και « Νέα Ευρήματα από της ανασκαφές κατά την επέκταση της Λεωφ. Κύμης από την Κάτω Κηφισιά (ΕΟΝ1) προς το Ολυμπιακό Χωριό», Αθήνα 2005, στον τόμο - αφιέρωμα στη μνήμη της Αλκμήνης Σταυρίδου Amicitiae Gratia,με το« Εικονιστική Σαρκοφάγος από την Επισκοπή Ιεράπετρας», Αθήνα 2008, και στο Μ. Κορρέ Αττικής Οδοί. Αρχαίοι δρόμοι της Αττικής, με το«Οδικό Δίκτυο  βόρειας Αττικής», Αθήνα 2009, καθώς και στο Αρχαιολογικές Συμβολές. Αττική (επιμ. Μ. Δόγκα- Τόλη και Στ. Οικονόμου), Τόμος Α΄ με το «Οι αρχαιότητες του Δήμου Αχαρνών και η Αποκάλυψη του Θεάτρου».
 
Άλλες δημοσιεύσεις της και άρθρα σε Πρακτικά Συνεδρίων και Αρχαιολογικά Περιοδικά: «Τελετουργικές σφύρες και ρόπαλα στον Μινωϊκό Κόσμο», «Νέες ενδείξεις για το πρόβλημα των καθαρτηρίων δεξαμενών και λουτρών στην μινωική Κρήτη», «Σπονδική Τελετουργική Πρόχους», «Είδη τάφων και τρόποι ταφής στα νεκροταφεία των Αχαρνών», «Το ιερό και ο ναός της Παλληνίδος Αθηνάς», «Ερθρόμορφος κρατήρας από τις Αχαρνές», «Εικονιστικοί τύποι των Μινωιτών στην Κρητομυκηναϊκή τέχνη». Υπό δημοσίευση «Δίνος του Ζωγράφου του Δίνου από τις Αχαρνές», «Αρχαιολογικά και πραγματιστικά στοιχεία στους Αχαρνής του Αριστοφάνη», «Πρωτοελλαδικοί κρατευτές και τράπεζες προσφορών από την Κ. Κηφισιά» και  «ΜΜ αποθέτης Κεραμικής Καλυβομουρίου Ζάκρου», στον Α΄ τόμο  δημοσίευσης του Ανακτόρου της Ζάκρου, στην ομάδα δημοσίευσης του οποίου συμμετέχει από το 1991.
 
Είναι μέλος του Διαζώματος και επίτιμο μέλος του Επισκηνίου.
 
Είναι παντρεμένη με τον Στάθη Γιώτα και έχει ένα γιό.

ΟΜΙΛΙΕΣ