Ο Παναγιώτης Ρούσσος έχει καταγωγή από την Σαντορίνη και γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη του Πειραιά το 1979. Από τα πρώτα σχολικά του χρονιά, είχε έντονη κλίση στις θετικές επιστήμες, με κορυφαίες ακαδημαϊκές επιδόσεις, αλλά και στον αθλητισμό. Διακρίθηκε σε διάφορα ομαδικά αθλήματα και έπαιξε πετοσφαίριση στον αθλητικό σύλλογο του Άρη Νικαίας, όπου και έλαβε την δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1997-1998. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1998. Κατά την διάρκεια των ιατρικών σπουδών του, έλαβε πολλές κορυφαίες διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης και της υποτροφίας για κλινική άσκηση στην Νευρολογία στο φημισμένο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University) στην Βοστώνη των ΗΠΑ, ενόσω ακόμα ήταν φοιτητής, που άνοιξε το δρόμο για το μετέπειτα ενδιαφέρον του να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα στην Αμερική.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2004 και συνέχισε τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα των Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, από όπου αποφοίτησε, το 2006, με διάκριση αριστείας ως ο κορυφαίος φοιτητής του προγράμματος. Συνέχισε στο ίδιο πρόγραμμα Νευροεπιστημών ως διδακτορικός φοιτητής, από όπου αποφοίτησε το 2010. Κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του, έκανε έρευνα πάνω στην γενετική αρχιτεκτονική των γνωστικών διαταραχών που παρατηρούνται στην σχιζοφρένεια, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Ψυχιατρικής Παναγιώτη Μπίτσιο και Καθηγητή Μοριακής Γενετικής Μπάμπη Σαββάκη. Κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του, έκανε πρωτοποριακή επιστημονική ερευνά και δημοσίευσε εκτεταμένα, πάνω στην γενετική ανάλυση των γνωστικών λειτουργιών λαμβάνοντας πολλαπλές διακρίσεις αριστείας και υποτροφίες.
Ο Δρ. Ρούσσος μετοίκησε στη Νέα Υόρκη το 2008 για να πραγματοποιήσει την ειδικότητα του στην Ψυχιατρική στο παγκοσμίως γνωστό νοσοκομείο του Icahn School of Medicine at Mount Sinai και ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομειακά ιδρύματα της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στην Ψυχιατρική ως ειδικευόμενος (από το 2008 έως το 2012) και μεταδιδακτορικός (από το 2012 έως το 2014), αρίστευσε, λαμβάνοντας συνεχείς διακρίσεις και παναμερικανικά βραβεία, ενώ παράλληλα συνέχιζε το πάθος του και διεύρυνε τις κατευθύνσεις του ερευνητικού του έργου, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για το εκάστοτε στάδιο της εκπαίδευσης του, δεδομένων των υψηλών κλινικών απαιτήσεων και στενών χρονικών δεσμεύσεων της κλινικής εξειδίκευσης στο αμερικανικό σύστημα υγείας. Ο Δρ. Ρούσσος ανέπτυξε νέες καινοτόμες κατευθύνσεις στο πεδίο της έρευνάς του, δημοσίευσε εκτεταμένα, διέπρεψε και έλαβε πολλαπλά βραβεία και εθνικές επιχορηγήσεις για τις μελέτες του. Εστίασε το ενδιαφέρον του στο συνδυασμό πολλαπλών γενετικών και μοριακών δεδομένων για να διερευνήσει τους άγνωστους ως τώρα μηχανισμούς μέσω των οποίων γενετικοί πολυμορφισμοί αυξάνουν τον κίνδυνο για σχιζοφρένεια. Ο Δρ. Ρούσσος ανελίχθη στην ακαδημαϊκή ιεραρχία από πολύ μικρή ηλικία και έλαβε τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή Ψυχιατρικής και Γενετικής και Γενομικών Επιστημών στο Icahn School of Medicine at Mount Sinai το 2014.
Τα τελευταία 5 χρόνια, ως ανεξάρτητος πλέον επικεφαλής ερευνητής, ο Δρ. Ρούσσος έχει εστιάσει στη μελέτη των μηχανισμών μέσω των οποίων οι γενετικοί πολυμορφισμοί αυξάνουν την ευπάθεια σε νευροψυχιατρικές παθήσεις όπως ενδεικτικά αυτές της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και της νόσου του Alzheimer αποσπώντας παναμερικανικό αλλά και διεθνές ενδιαφέρον. Η έρευνα του υποστηρίζεται από πολλαπλά χρηματοδοτικά προγράμματα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών των ΗΠΑ, πολλά από τα οποία είναι μέρος μεγάλων “κοινοπραξιών”, όπως το psychENCODE και το Million Veteran Program, που τελούν πλέον υπό την ηγεσία του Δρ. Ρούσσου. Η συνολική πρωτοποριακή μελέτη του και η πολύτιμη συμβολή του στην έρευνα για τη αποκωδικοποίηση των μηχανισμών της σχιζοφρένειας αναγνωρίστηκαν το 2016 με την απονομή του κορυφαίου προεδρικού βραβείου για επιστήμονες και μηχανικούς, από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο. Το βραβείο αυτό είναι η υψηλότερη τιμητική διάκριση που μπορεί να δοθεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε κορυφαίους νέους επιστήμονες και μηχανικούς στα αρχικά στάδια της ερευνητικής σταδιοδρομίας τους.
Χάρη στην ασυνήθιστα υψηλή παραγωγικότητα, την πολυγραφότητα και τις εξαιρετικές του ακαδημαϊκές επιδόσεις, ο Δρ. Ρούσσος προήχθη ραγδαία σε Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής του Icahn School of Medicine at Mount Sinai το 2017 και πρόσφατα διορίστηκε ως πρόεδρος του διάσημου τμήματος Γενετικής και Γενομικής Ψυχιατρικής του Icahn School of Medicine at Mount Sinai έχοντας υπό την επίβλεψη του περισσότερους από 80 παγκοσμίως διακεκριμένους καθηγητές, μεταδιδακτορικούς φοιτητές, φοιτητές ιατρικής και λοιπό προσωπικό.