Macedonio Marzia
Χαραλαμπίδης Βασίλης
Γύρα Αντιγόνη
Βεϊνόγλου Αύγουστος
Στάνας Αλέξανδρος
Sanchez–Colberg Ana
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
11/12/2014
Διάρκεια
82:31
Εκδήλωση
Arts for Social Development
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών / Auditorium Theo Angelopoulos
Διοργάνωση
EUNIC Athens (European Union National Institutes for Culture)
British Council
Υπουργείο Εξωτερικών
Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού
Σπίτι της Κύπρου
Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα
Βασιλική Νορβηγική Πρεσβεία
Πρεσβεία Ρουμανίας
Ινστιτούτο Θερβάντες
Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός, Κοινωνία των Πολιτών
Ετικέτες
τέχνη, δημιουργικότητα, κοινωνική πρόοδος, κοινωνική επιχειρηματικότητα, ποιότητα ζωής, επιμόρφωση, κοινωνική ένταξη
Η ανοιχτή συζήτηση «Arts for Social Development» εξερευνά τον τρόπο που η Τέχνη και η Δημιουργικότητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παράγοντες κοινωνικής προόδου και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τα συμπεράσματα που προέκυψαν από μια σειρά εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος Artsfor Social Development.
Καλλιτέχνες, εκπρόσωποι δημόσιων φορέων, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και επιχειρηματίες συζητούν για την αξία που έχει η συνδιαλλαγή ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς καθώς και ανάμεσα σε καλλιτέχνες, κοινωνικούς επιχειρηματίες και διάφορους οργανισμούς. Παράλληλα, εξερευνάται κατά πόσο οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να εξελιχθούν, να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα και να ευαισθητοποιήσουν για μια σειρά μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων, δείχνοντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον και εκτίμηση προς τις Τέχνες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον προβληματισμό κατά πόσο οι τέχνες αποτελούν ισχυρό εργαλείο για την διαδικασία κοινωνικής επιμόρφωσης, κοινωνικής ένταξης και τοπικής ανάπτυξης.
Το Αrts for Social Development είναι ένα πρόγραμμα της ΕUNIC Αθήνας, και πραγματοποιείται με την συνεργασία του British Council, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, της Κυπριακής Πρεσβείας – Σπίτι της Κύπρου, της Αυστριακής Πρεσβείας, της Νορβηγικής Πρεσβείας, της Πρεσβείας της Ρουμανίας, του Instituto Cervantes και του Swedish Institute. Σκοπός του προγράμματος είναι να αναδειχθεί η σημασία και η συμβολή των Τεχνών και του Πολιτισμού στην ανάπτυξη και την ευημερία μιας χώρας.
Η Marzia Macedonio είναι απόφοιτος Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Orientale της Νάπολης και είναι διερμηνέας της ιταλικής νοηματικής γλώσσας. Είναι μέλος του TeatrInGestAzione της Νάπολης ως ηθοποιός και διευθύντρια διεθνών σχέσεων. Η δημιουργική διαδικασία του TeatrInGestAzione στοχεύει στην απελευθέρωση της ερμηνευτικής πράξης από τα πλαίσια της έκθεσης, επαναπροσδιορίζοντας την σκηνής ως χώρο κοινωνικού πειράματος. Το TeatrInGestAzione επιδιώκει την αισθητική που βασίζεται στην ακριβή παρουσία, την απλότητα των στοιχείων και την ουσιώδη χρήση του χώρου. Είναι υπεύθυνο για τα αλληλένδετα projects [www.altofest.net] και [www.altofragile.eu] που είναι βασισμένα στην ηθική αρχή του «να ωθείς την δημιουργία». Σε αυτά τα πλαίσια η καλλιτεχνική δράση «εισβάλει» στην αστική και κοινωνική αρχιτεκτονική με σκοπό να διερωτηθούμε για την μεθοδολογία και τα έργα συγγραφέων και καλλιτεχνών δημόσια και συλλογικά. Το 2006 ξεκίνησαν ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο για Εγκληματίες της Αμβέρσα. Το εγχείρημα αυτό στοχεύει στην δημιουργική αφύπνιση και διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των κρατουμένων.
Ο Βασίλης Χαραλαμπίδης είναι ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Bios, ενός πολιτιστικού οργανισμού που ασχολείται με τις τέχνες, την αστική ζωή και τη δημιουργική βιομηχανία. Πρωτοβουλία του Bios είναι και το Ρομάντσο, η πρώτη δομή στήριξης των πολιτιστικών και δημιουργικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Από την ίδρυση του Bios το 2001, έχει επιμεληθεί δεκάδες εκδηλώσεις και δράσεις γύρω από την αστική κουλτούρα, τα ψηφιακά μέσα και τις ποικίλες εκφάνσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Ως γραφίστας, έχει λάβει σημαντικό αριθμό Ελληνικών και Ευρωπαϊκών βραβείων και διακρίσεων.
Έχει αφιερωθεί στην προσπάθεια να ηγηθεί μιας προσέγγισης που βασίζεται στη δημιουργικότητα στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, των ενδεδειγμένων πρακτικών και πολιτικών, εστιάζοντας κυρίως στην κοινωνική ενσωμάτωση και αναγέννηση στον τομέα της δημιουργικής βιομηχανίας.
Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του πρώτου Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημιουργικών Κόμβων, με συνεργάτες από όλη την Ευρώπη και πάνω από 300 μέλη σε 36 διαφορετικές χώρες. Είναι ένα δίκτυο που έχει δημιουργηθεί για να συνδέσει τους επαγγελματίες του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου, να ενδυναμώσει το χώρο της δημιουργικής βιομηχανίας και να διαμορφώσει τις αντίστοιχες πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Αντιγόνη Γύρα είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του καλλιτεχνικού δικτύου «Κινητήρας» (1995). Είναι αριστούχος απόφοιτος του LABAN CENTRE LONDON από όπου απέσπασε το Βραβείο Χορογραφίας Αποφοίτων το 1993. Εργάζεται στους χώρους του χορού και του θεάτρου επί δύο δεκαετίες, ενθαρρύνοντας όλους «να χορεύουν ώστε να υπάρχουν». Με τον Κινητήρα εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς όπως η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών του Τορίνο, ο Διαγωνισμός Χορογραφίας του Ανόβερο και τα χοροθέατρα δρόμου για το «Αθήνα 2004». Το 2008 ίδρυσε μαζί με τη Βίκυ Αδάμου και τη Φλώρα Καλομοίρη το πρώτο κέντρο φιλοξενίας για τις ερμηνευτικές τέχνες στην Ελλάδα. Είναι μητέρα τριών παιδιών ενώ παράλληλα δημιούργησε και τη δράση Έκπληξη μέσω της οποίας συστήνει τον χορό και το θέατρο στα δημοτικά σχολεία.
Ο Αλέξανδρος Ι. Στάνας σπούδασε Οικονομικά στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και έχει Master στην Πολιτιστική Πολιτική & Διαχείριση από το City University του Λονδίνου. Ασχολείται με την εκπόνηση και εφαρμογή πολιτιστικών πολιτικών και την οργάνωση πολιτιστικών γεγονότων. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διεθνής έκθεση Outlook στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, η αναδρομική έκθεση των Gilbert & George στην Αθήνα, ελληνικές συμμετοχές σε
μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις (όπως η Μπιενάλε της Βενετίας), η διοργάνωση συνεδρίων για τον πολιτισμό και η επιμέλεια εκδόσεων. Μέχρι το 2009 ήταν ο σύμβουλος έκδοσης του πολιτιστικού περιοδικού highlights. Ήταν γενικός διευθυντής της ART-ATHINA από το 2009 έως το 2011. Σήμερα είναι σύμβουλος διοίκησης στο ΦΟΥΓΑΡΟ ΑΕ, σύμβουλος πολιτιστικής πολιτικής και διαχείρισης στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και σύμβουλος οργάνωσης εικαστικών δράσεων στο Schwarz Foundation. Παράλληλα, αρθρογραφεί για θέματα Οικονομικών του Πολιτισμού και διδάσκει Πολιτιστική Διαχείριση.
Η Ana Sanchez–Colberg είναι Διευθύντρια του τμήματος Θεάτρου, Χορού και Τεχνών στο DEREE-American College of Greece και Καθηγήτρια Choreography and Composition στο University Dance and Circus Stockholm.