Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Calvino e la Grecia - Prima Sessione

Di Nicola Laura, Ζώρας Γεράσιμος, Τσόλκας Ιωάννης, Χατζηκυριακίδου Μαρία, Φλώρου Κατερίνα

2 Νοεμβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:08:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 73
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, το Laboratorio Calvino Sapienza Università di Roma, η Società Filellenica Italiana με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Italo Calvino διοργάνωσαν Διεθνές συνέδριο με θέμα Ο Italo Calvino και η Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Νοεμβρίου, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

Ο Italo Calvino είναι ο Ιταλός διανοούμενος του 20ού αιώνα που είχε τη σημαντικότερη επίδραση σε παγκόσμια κλίμακα, αφού είναι γνωστός σε 67 χώρες και μεταφρασμένος σε 56 γλώσσες. Ο Κατάλογος των Μεταφράσεων περιλαμβάνει πάνω από 1.500 εκδόσεις, διεθνή κυκλοφορία των έργων του από το 1955, έτος της πρώτης ξένης έκδοσης, έως το 2020. Η συγγραφική του δημιουργία διαμορφώνεται από τα πολυάριθμα έργα του στα οποία υβριδοποιεί πλήρως διαφορετικές κλίσεις και θέματα, από το νεορεαλιστικό αποτύπωμα των πρώτων του γραπτών έως το αλληγορικό-παραμυθένιο ύφος της πιο ώριμης παραγωγής του. Συγγραφέας κυρίως διηγημάτων και μυθιστορημάτων, ο Calvino ενδιαφερόταν ωστόσο και για τον κόσμο του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής, των κόμικς και της τέχνης.

Στο συνέδριο δόθηκαν διαλέξεις καθηγητών/καθηγητριών των Πανεπιστημίων ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Sapienza Università di Roma, Università di Salerno, που παρουσίασαν την ιδιαίτερη σχέση του Calvino με την Ελλάδα. Μέσα από περαιτέρω έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, ανασυντέθηκε η ιστορία της επιτυχίας του Italo Calvino στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Di Nicola Laura Διευθύντρια, Laboratorio Calvino, Πανεπιστήμιο “La Sapienza" της Ρώμης
Ζώρας Γεράσιμος Καθηγητής, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε, το 1959, στην Αθήνα, όπου και περάτωσε τα εγκύκλια και τα γυμνασιακά μαθήματα στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη.

Σπουδές:

Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε αρχικά πτυχίο Φιλολογίας (1981) και, μία δεκαετία αργότερα, το διδακτορικό του δίπλωμα (1991). Στο μεταξύ είχε παρακολουθήσει επί δύο ακαδημαϊκά έτη (1981-1983) μεταπτυχιακό κύκλο μαθημάτων Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, ως υπότροφος της Ιταλικής Κυβέρνησης. Στη Ρώμη επέστρεψε το 1992, ως υπότροφος του ΝΑΤΟ, όπου εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα (post-doc), με θέμα τις «Πολιτιστικές και πνευματικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας».

Ακαδημαϊκή θέση:

Το 1993 εκλέχθηκε Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με γνωστικό αντικείμενο «Βυζαντινή και Νεοελληνική Λογοτεχνία».
Το 1995 εκλέχθηκε μέλος Δ.Ε.Π. στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών: αρχικά Επίκουρος Καθηγητής (1995), κατόπιν Αναπληρωτής Καθηγητής (2001), και τέλος Καθηγητής (2005), με γνωστικό αντικείμενο «Ιταλική Λογοτεχνία: Αλληλεπιδράσεις μεταξύ Ιταλικής και Ελληνικής Λογοτεχνίας».

Διδακτικό έργο:

Τα μαθήματα που παρέχει είναι τέσσερα: «Εισαγωγή στην Πεζογραφία», «Εισαγωγή στην Ποίηση», «Dante», «Ιταλικές επιδράσεις στη Νεοελληνική Λογοτεχνία».

Ερευνητικά ενδιαφέροντα:

Συγκριτική Λογοτεχνία, Ιταλική Λογοτεχνία, Νεοελληνική Λογοτεχνία.

Κυριότερα δημοσιεύματα:

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και της Ιταλίας. Επίσης έχουν εκδοθεί περισσότερα από δέκα βιβλία του.

Τσόλκας Ιωάννης Καθηγητής, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Χατζηκυριακίδου Μαρία Δρ. Ιταλικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ

Η Μαρία Χατζηκυριακίδου είναι Εντεταλμένη διδάσκουσα στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

Φλώρου Κατερίνα Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Σχετικές ομιλίες