Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Calvino e la Grecia - Saluti istituzionali

Neri Francesco, Παγκράτης Γεράσιμος, Di Nicola Laura, Galdi Marco

2 Νοεμβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:17:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 18
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, το Laboratorio Calvino Sapienza Università di Roma, η Società Filellenica Italiana με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Italo Calvino διοργάνωσαν Διεθνές συνέδριο με θέμα Ο Italo Calvino και η Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Νοεμβρίου, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

Ο Italo Calvino είναι ο Ιταλός διανοούμενος του 20ού αιώνα που είχε τη σημαντικότερη επίδραση σε παγκόσμια κλίμακα, αφού είναι γνωστός σε 67 χώρες και μεταφρασμένος σε 56 γλώσσες. Ο Κατάλογος των Μεταφράσεων περιλαμβάνει πάνω από 1.500 εκδόσεις, διεθνή κυκλοφορία των έργων του από το 1955, έτος της πρώτης ξένης έκδοσης, έως το 2020. Η συγγραφική του δημιουργία διαμορφώνεται από τα πολυάριθμα έργα του στα οποία υβριδοποιεί πλήρως διαφορετικές κλίσεις και θέματα, από το νεορεαλιστικό αποτύπωμα των πρώτων του γραπτών έως το αλληγορικό-παραμυθένιο ύφος της πιο ώριμης παραγωγής του. Συγγραφέας κυρίως διηγημάτων και μυθιστορημάτων, ο Calvino ενδιαφερόταν ωστόσο και για τον κόσμο του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής, των κόμικς και της τέχνης.

Στο συνέδριο δόθηκαν διαλέξεις καθηγητών/καθηγητριών των Πανεπιστημίων ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Sapienza Università di Roma, Università di Salerno, που παρουσίασαν την ιδιαίτερη σχέση του Calvino με την Ελλάδα. Μέσα από περαιτέρω έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, ανασυντέθηκε η ιστορία της επιτυχίας του Italo Calvino στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Neri Francesco Διευθυντής, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Παγκράτης Γεράσιμος Καθηγητής, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Ο Γεράσιμος Δ. Παγκράτης (Κέρκυρα, 1970) είναι Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ (Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας), όπου διδάσκει Ιστορία και Πολιτισμό της Ιταλίας και του Βενετοκρατούμενου Ελληνισμού, και μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία της Ευρώπης). Μελέτες του για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις των ελλήνων υπηκόων της Βενετίας, τα λατινικά μοναστικά τάγματα στο βενετικό «Κράτος της Θάλασσας», καθώς και την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Επτανήσου Πολιτείας έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Οι εκθέσεις των Βενετών Βαΐλων και Προνοητών της Κέρκυρας (16ος αι.) [ΕΙΕ/ΙΒΕ, Αθήνα 2008], Εκκλησία και Κράτος στα βενετικά νησιά του Ιονίου Πελάγους [Παπαζήσης, Αθήνα 2009], Οι κληρονομιές των Βενετών: συνέχειες και ασυνέχειες στα νησιά του Ιονίου Πελάγους (τέλη 18ου αι.-αρχές 19ου αι.) [Παπαζήσης, υπό έκδοση], και επιστημονικός επιμελητής στην ελληνική μετάφραση του βιβλίου του Fre­deric Ch. Lane, Βενετία, η θαλασσοκράτειρα [Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2007].

Di Nicola Laura Διευθύντρια, Laboratorio Calvino, Πανεπιστήμιο “La Sapienza" της Ρώμης
Galdi Marco Πρόεδρος Ιταλικής Φιλελληνικής Εταιρείας

Σχετικές ομιλίες