Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Jeux de pouvoir dans notre assiette: géopolitique de l’alimentation à l’ère de la mondialisation

Raffard Pierre, Ανθοπούλου Θεοδοσία, Καρανικόλας Παύλος, Παπουτσάκης Μανώλης, Χριστοφιλίδου Κατερίνα, Grieu Philippe

26 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:35:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 17
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

L’Institut français de Grèce et les Presses universitaires de Crète ont organisé la conférence du professeur Pierre Raffard «Jeux de pouvoir dans notre assiette: géopolitique de l’alimentation à l’ère de la mondialisation», le jeudi 26 septembre 2024.

Docteur en géographie, Pierre Raffard enseigne la géopolitique et les relations internationales à l’ILERI – Institut Libre des Relations Internationales et Sciences Politiques, à Paris. Il est co-directeur du Food 2.0 Lab Paris.

La conférence était suivie d’un débat avec :
Theodosia Anthopoulou, professeure de géographie sociale au Département de Politique Sociale de l’université Panteion
Pavlos Karanikolas, professeur au Département d’Économie Agricole et Développement Rural de l’université d’Agriculture d’Athènes
Manolis Papoutsakis, chef et entrepreneur dans la restauration
Modération: Katerina Christofilidou, journaliste

Les intervenants de cette soirée ont discuté du rôle crucial de l’alimentation dans les sociétés contemporaines. Loin de se limiter à une expérience jouissive, l’alimentation est un gage de stabilité sociale et politique. Aujourd’hui, l’abondance générée par le système alimentaire mondial contraste avec l’insécurité alimentaire qui affecte une grande partie de la population. Pour faire face à ces défis, de nombreuses initiatives voient le jour dans le but de relocaliser les systèmes agroalimentaires, soutenir l’agriculture familiale et renforcer la solidarité aussi bien à l’échelle locale que mondiale.

Cette conférence-débat est organisée à l’occasion de la parution en 2023, de la traduction grecque du livre de Pierre Raffard, Géopolitique de l’alimentation et de la gastronomie, aux Presses Universitaires de Crète.

Στην ανάρτηση αυτή, η εκδήλωση δημοσιεύεται στη γαλλική γλώσσα (πρωτότυπη εκφορά και παράλληλη μετάφραση. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με τις ομιλίες δημοσιευμένες στην ελληνική γλώσσα, πατήστε εδώ.

Raffard Pierre Kαθηγητής Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ILERI – Institut Libre des Relations Internationales

Ο Pierre Raffard είναι Γάλλος επιστήμονας, Kαθηγητής Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο ILERI – Institut Libre des Relations Internationales, στο Παρίσι και συνιδρυτής του ερευνητικού εργαστηρίου Food 2.0 Lab. To βιβλίο του Pierre Raffard «γεωπολιτική των τροφίμων και της γαστρονομίας», κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το 2023.

Ανθοπούλου Θεοδοσία Καθηγήτρια Κοινωνικής Γεωγραφίας, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Καρανικόλας Παύλος Kαθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Παύλος Καρανικόλας είναιΚαθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του ΓΠΑ, με ειδίκευση στη Γεωργική Οικονομία, κάτοχος MSc στην Περιφερειακή Ανάπτυξη από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Διδακτορικού Διπλώματος από το ΓΠΑ. Έχει εργασθεί ως ερευνητής στο ΓΠΑ και στο Ινστιτούτο Γεωργοοικονομικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ και ως ειδικός εισηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στην Πολιτική Οικονομία της σύγχρονης γεωργίας και του αγροτικού χώρου, στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης.

Παπουτσάκης Μανώλης Σεφ

Ο Μανώλης Παπουτσάκης είναι σεφ και επιχειρηματίας στον τομέα της εστίασης.

Χριστοφιλίδου Κατερίνα Δημοσιογράφος

Η Κατερίνα Χριστοφιλίδου είναι δημοσιογράφος. Παρουσίαζε το οικολογικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ "ECO News".

Grieu Philippe Ακόλουθος Πανεπιστημιακής και Επιστημονικής Συνεργασίας

Σχετικές ομιλίες

Παιχνίδια εξουσίας στο πιάτο μας: Η γεωπολιτική των τροφίμων την εποχή της παγκοσμιοποίησης 01:35:13

Σεπ 26, 2024

Παιχνίδια εξουσίας στο πιάτο μας: Η γεωπολιτική των τροφίμων την εποχή της παγκοσμιοποίησης

Raffard Pierre Ανθοπούλου Θεοδοσία Καρανικόλας Παύλος Παπουτσάκης Μανώλης Χριστοφιλίδου Κατερίνα Grieu Philippe

Γλώσσα: Ελληνική (πρωτότυπη εκφορά και παράλληλη μετάφραση)

Η Συμβολή της Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης στην Πρόληψη χρήσης ναρκωτικών - Πρώτο Μέρος: Χαιρετισμοί 112:44

Ιουν 26, 2017

Η Συμβολή της Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης στην Πρόληψη χρήσης ναρκωτικών - Πρώτο Μέρος: Χαιρετισμοί

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε., Εκπρόσωποι Κομμάτων και Οργανισμών

Γλώσσα: Ελληνική

Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα 103:30

Μαϊ 24, 2018

Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα

Chantepy Christophe Ζέπου Αμαλία Γεωργακόπουλος Θοδωρής de Nervaux Laurence Ζερβάκης Γιάννης Στάθη Αφροδίτη Αφεντούλης Δημήτρης Αναγνωστόπουλος Θοδωρής Λαγανόπουλος Σωτήρης Σημίτη Μαριλένα Φωλά Μαρία

Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική