Raffard Pierre
Ανθοπούλου Θεοδοσία
Καρανικόλας Παύλος
Παπουτσάκης Μανώλης
Χριστοφιλίδου Κατερίνα
Grieu Philippe
Γλώσσα
Γαλλική (πρωτότυπη εκφορά και παράλληλη μετάφραση)
Ημερομηνία
26/09/2024
Διάρκεια
01:35:13
Εκδήλωση
Παιχνίδια εξουσίας στο πιάτο μας: Η γεωπολιτική των τροφίμων την εποχή της παγκοσμιοποίησης
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Κατηγορία
Γεωγραφία, Πολιτική, Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
τροφή, τρόφιμα, γεωπολιτική, παγκοσμιοποίηση, κοινωνική σταθερότητα, πολιτική σταθερότητα, αφθονία, επισιτιστική ανασφάλεια, τοπική οικογενειακή γεωργία, αλληλεγγύη
L’Institut français de Grèce et les Presses universitaires de Crète ont organisé la conférence du professeur Pierre Raffard «Jeux de pouvoir dans notre assiette: géopolitique de l’alimentation à l’ère de la mondialisation», le jeudi 26 septembre 2024.
Docteur en géographie, Pierre Raffard enseigne la géopolitique et les relations internationales à l’ILERI – Institut Libre des Relations Internationales et Sciences Politiques, à Paris. Il est co-directeur du Food 2.0 Lab Paris.
La conférence était suivie d’un débat avec :
– Theodosia Anthopoulou, professeure de géographie sociale au Département de Politique Sociale de l’université Panteion
– Pavlos Karanikolas, professeur au Département d’Économie Agricole et Développement Rural de l’université d’Agriculture d’Athènes
– Manolis Papoutsakis, chef et entrepreneur dans la restauration
Modération: Katerina Christofilidou, journaliste
Les intervenants de cette soirée ont discuté du rôle crucial de l’alimentation dans les sociétés contemporaines. Loin de se limiter à une expérience jouissive, l’alimentation est un gage de stabilité sociale et politique. Aujourd’hui, l’abondance générée par le système alimentaire mondial contraste avec l’insécurité alimentaire qui affecte une grande partie de la population. Pour faire face à ces défis, de nombreuses initiatives voient le jour dans le but de relocaliser les systèmes agroalimentaires, soutenir l’agriculture familiale et renforcer la solidarité aussi bien à l’échelle locale que mondiale.
Cette conférence-débat est organisée à l’occasion de la parution en 2023, de la traduction grecque du livre de Pierre Raffard, Géopolitique de l’alimentation et de la gastronomie, aux Presses Universitaires de Crète.
Στην ανάρτηση αυτή, η εκδήλωση δημοσιεύεται στη γαλλική γλώσσα (πρωτότυπη εκφορά και παράλληλη μετάφραση. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με τις ομιλίες δημοσιευμένες στην ελληνική γλώσσα, πατήστε εδώ.
Ο Pierre Raffard είναι Γάλλος επιστήμονας, Kαθηγητής Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο ILERI – Institut Libre des Relations Internationales, στο Παρίσι και συνιδρυτής του ερευνητικού εργαστηρίου Food 2.0 Lab. To βιβλίο του Pierre Raffard «γεωπολιτική των τροφίμων και της γαστρονομίας», κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το 2023.
Ο Παύλος Καρανικόλας είναιΚαθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του ΓΠΑ, με ειδίκευση στη Γεωργική Οικονομία, κάτοχος MSc στην Περιφερειακή Ανάπτυξη από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Διδακτορικού Διπλώματος από το ΓΠΑ. Έχει εργασθεί ως ερευνητής στο ΓΠΑ και στο Ινστιτούτο Γεωργοοικονομικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ και ως ειδικός εισηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στην Πολιτική Οικονομία της σύγχρονης γεωργίας και του αγροτικού χώρου, στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης.
Ο Μανώλης Παπουτσάκης είναι σεφ και επιχειρηματίας στον τομέα της εστίασης.
Η Κατερίνα Χριστοφιλίδου είναι δημοσιογράφος. Παρουσίαζε το οικολογικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ "ECO News".