Raffard Pierre
Ανθοπούλου Θεοδοσία
Καρανικόλας Παύλος
Παπουτσάκης Μανώλης
Χριστοφιλίδου Κατερίνα
Grieu Philippe
Γλώσσα
Ελληνική (πρωτότυπη εκφορά και παράλληλη μετάφραση)
Ημερομηνία
26/09/2024
Διάρκεια
01:35:13
Εκδήλωση
Παιχνίδια εξουσίας στο πιάτο μας: Η γεωπολιτική των τροφίμων την εποχή της παγκοσμιοποίησης
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Κατηγορία
Γεωγραφία, Πολιτική, Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
τροφή, τρόφιμα, γεωπολιτική, παγκοσμιοποίηση, κοινωνική σταθερότητα, πολιτική σταθερότητα, αφθονία, επισιτιστική ανασφάλεια, τοπική οικογενειακή γεωργία, αλληλεγγύη
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης διοργάνωσαν την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024, διάλεξη του καθηγητή Pierre Raffard, με θέμα «Παιχνίδια εξουσίας στο πιάτο μας: γεωπολιτική των τροφίμων την εποχή της παγκοσμιοποίησης».
Ο Pierre Raffard είναι Γάλλος επιστήμονας, καθηγητής Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο ILERI – Institut Libre des Relations Internationales, στο Παρίσι και συνιδρυτής του ερευνητικού εργαστηρίου Food 2.0 Lab.
Μετά τη διάλεξη ακολούθησε συζήτηση με τους:
– Θεοδοσία Ανθοπούλου, καθηγήτρια Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου,
– Παύλο Καρανικόλα, καθηγητή στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον
– Μανώλη Παπουτσάκη, σεφ και επιχειρηματία στον τομέα της εστίασης.
Τη συζήτηση συντονίζει η Κατερίνα Χριστοφιλίδου, δημοσιογράφος.
Στην εκδήλωση, οι ομιλητές συζητούν για τον καίριο ρόλο της τροφής στις ανθρώπινες κοινωνίες σήμερα. Πέρα από αντικείμενο απόλαυσης, η τροφή αποτελεί εγγύηση της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας. Στις μέρες μας, η αφθονία του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων έρχεται σε αντίθεση με την επισιτιστική ανασφάλεια που πλήττει μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού. Ως απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις έρχονται πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανατοπικοποίηση των αγροδιατροφικών συστημάτων, την υπεράσπιση της τοπικής οικογενειακής γεωργίας και την αλληλεγγύη τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Pierre Raffard «γεωπολιτική των τροφίμων και της γαστρονομίας», το οποίο κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το 2023.
Στην ανάρτηση αυτή, η εκδήλωση δημοσιεύεται στην ελληνική γλώσσα (πρωτότυπη εκφορά και παράλληλη μετάφραση. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με τις ομιλίες δημοσιευμένες στη γαλλική γλώσσα, πατήστε εδώ.
Ο Pierre Raffard είναι Γάλλος επιστήμονας, Kαθηγητής Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο ILERI – Institut Libre des Relations Internationales, στο Παρίσι και συνιδρυτής του ερευνητικού εργαστηρίου Food 2.0 Lab. To βιβλίο του Pierre Raffard «γεωπολιτική των τροφίμων και της γαστρονομίας», κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το 2023.
Ο Παύλος Καρανικόλας είναιΚαθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του ΓΠΑ, με ειδίκευση στη Γεωργική Οικονομία, κάτοχος MSc στην Περιφερειακή Ανάπτυξη από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Διδακτορικού Διπλώματος από το ΓΠΑ. Έχει εργασθεί ως ερευνητής στο ΓΠΑ και στο Ινστιτούτο Γεωργοοικονομικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ και ως ειδικός εισηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στην Πολιτική Οικονομία της σύγχρονης γεωργίας και του αγροτικού χώρου, στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης.
Ο Μανώλης Παπουτσάκης είναι σεφ και επιχειρηματίας στον τομέα της εστίασης.
Η Κατερίνα Χριστοφιλίδου είναι δημοσιογράφος. Παρουσίαζε το οικολογικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ "ECO News".